Teva zbog dugova prodaje dio poslovanja za 1,1 mlrd. dolara

Biznis 12. ruj 201715:30 > 15:32
Izvor: MENAHEM KAHANA / AFP

Izraelska farmaceutska kompanija Teva odlučila je prodati američko poslovanje sa sredstvima za kontracepciju Paragard podružnici američkog Cooper Cosa za 1,1 milijardu dolara u sklopu nastojanja da smanji ogroman dug.

Teva time čini prvi korak prema najavljenoj prodaji imovine koja ne spada u temeljno poslovanje a prihod će prema priopćenju objavljenom u ponedjeljak upotrijebiti za vraćanje duga po kreditu.

Izraelska kompanija, vlasnica hrvatske Plive, nagomilala je 35 milijardi dolara duga a vrijednost njezinih dionica prepolovljena je od kolovoza kada je izvijestila o slabijim rezultatima u drugom tromjesečju zbog “ubrzane erozije cijena” u američkom poslovanju s generičkim lijekovima i “nastavljenog pogoršanja” u Venezueli.

Ako se isključe jednokratne stavke, Teva je drugo tromjesečje zaključila s dobiti po dionici od 1,02 dolara, u odnosu na 1,25 dolara koliko je iznosila u istom razdoblju prošle godine. Prihodi su im uvećani 13 posto, na 5,7 milijardi dolara, zahvaljujući akviziciji Actavisa.

Ujedno su zbog očekivane daljnje “erozije cijena” u američkom poslovanju snizili procjenu godišnje dobiti bez jednokratnih stavki sa 4,90 do 5,30 dolara po dionici na 4,30 do 4,50 dolara po dionici.

Akvizicija Actavisa donijela im je veće prihode ali i dug koji nastoje smanjiti prodajući imovinu koja nije dio temeljnog poslovanja.

Jučer su tako izvijestili da su podružnici američkog Cooper Cosa odlučili prodati pogon za proizvodnju intrauterinih uložaka Paragard. Pogon se nalazi u Buffalu u saveznoj državi New York.

U Cooperu procjenjuju vrijednost američkog tržišta intrauterinih uložaka, takozvanih spirala, na tisuću milijardi dolara, a stope njegova rasta na četiri do šest posto.

Paragard je u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem lipnja ostvario prihode od oko 168 milijuna dolara, navodi se u Tevinom priopćenju.

Iz Teve napominju da će do zaključenja transakcije koje se očekuje do kraja godine nastaviti proizvoditi i prodavati spirale Paragard u SAD-u.

Napominju i da nastavljaju potragu za prilikama za prodaju dijelova poslovanja koji ne spadaju u njihovu osnovnu djelatnost, uključujući ostatak imovine u dijelu poslovanja vezanog za žensko zdravlje, kao i europsko poslovanje vezano za područje onkologije i ublažavanja boli.

Očekuju da će prodajom te imovine uprihoditi najmanje dvije milijarde dolara, dodajući kako time nije iscrpljena njihova lista imovine namijenje prodaji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.