Hrvatska i Kina za jaču turističku i gospodarsku suradnju

Biznis 17. ruj 201807:26 > 07:29
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska i Kina žele širenje turističke suradnje, za što je ključno uvođenje izravnih aviolinija, razvoj ponude prilagođene kineskim turistima i pojednostavljenje procedura za dobivanje viza, poručili su uoči turističke konferenciji u Dubrovniku Kina +16 ministar turizma Gari Cappelli i kineski veleposlanik Zhaoming Hu.

Ta ministarska konferencija za područje turizma Kina +16 u Dubrovniku će od 18. do 20. rujna okupiti stotinu sudionika, među kojima i ministre turizma te druge dužnosnike iz većine od 16 srednjo-istočnih europskih zemalja uključenih u platformu Kina +16, kao i predstavnike kineskog turističkog gospodarstva, na čelu s kineskim ministrom kulture i turizma Luo Shugangom.

U platformi Kina +16, koja je započela 2011. u Budimpešti s ciljem jačanja suradnje 16 srednjo-istočnih europskih zemalja i Kine na područjima turizma, energetike, industrije, infrastrukture i transporta, su uz Hrvatsku još Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Cappelli: Velika prilika za Hrvatsku

Najavljujući konferenciju, ministar Cappelli za Hinu ističe njezinu važnost za daljnje jačanje suradnje hrvatskog turizma s Kinom, koja je najveće emitivno tržište u svijetu, i gdje je Hrvatska za 2018. dobila priznanja kao najbolja nova destinacija za kineske turiste. Napominje da će konferencija u Dubrovniku biti četvrti susret ministara turizma, državnih tajnika i pomoćnika iz zemalja uključenih u platformu Kina +16, a kako je 2018. godina turizma Kina-EU, smatra da konferencija pozicionira Hrvatsku na središnje mjesto među svim zemljama.

“Puno očekujemo od konferencije i vjerujem da će pridonijeti planiranju buduće suradnje svih uključenih, kojima ćemo predstaviti i sve ljepote, turističke potencijale i aktivnosti hrvatskog turizma, što je velika prilika za nas. Očekujemo da će konferencija pridonijeti još većem zbližavanju zemalja kroz suradnju na projektima u turizmu, ali i drugim područjima gospodarstva kroz europsku ‘Inicijativu triju mora’ i kinesku inicijativu ‘Jedan pojas, jedan put'”, istaknuo je Cappelli.

Osim bilateralnih sastanaka, na konferenciji su predviđene i B2B radionice domaćih sa kineskim poduzetnicima, koji se najviše zanimaju, kako kaže Cappelli, za javno-privatnu suradnju te zdravstveni turizam, od kojeg se u Hrvatskoj dosta očekuje i koji je jedan od brže rastućih segmenta, s potencijalom za više od milijardu eura godišnjega prometa.

Dubrovnik želja kineske strane

Otkrivajući kako je Dubrovnik kao mjesto održavanja konferencije u Hrvatskoj želja kineske strane, Cappelli ističe da je ulogu u tome imao i hrvatski premijer, jer je na 6. sastanku šefova vlada inicijative Kina +16 krajem prošle godine u Budimpešti dodatno lobirao da se 4. konferencija na visokom nivou ministara turizma održi u Hrvatskoj. “Ponosan sam da ćemo ih sve ugostiti i zajednički moći pokrenuti inicijative u više područja, primjerice, ponovno uvođenje nagrade Marco Polo za originalne turističke rute koje obuhvaćaju najmanje tri zemlje i turističke proizvode temeljene na povijesti, tradiciji i kulturi”, kaže Cappelli, koji vjeruje da će konferencija pridonijeti i jačanju turističkog prometa iz Kine.

Naglašavajući kako Hrvatska i Kina 26 godina ustrajno njeguju diplomatske odnose uz uzajamno povjerenje, postojano prijateljstvo dva naroda i njihovo sve snažnije povezivanje i upoznavanje, ocjenjuje i da su za bolju turističku razmjenu Kine i Hrvatske ključne nove, izravne aviolinije, posebice izvan glavne sezone. “Puno radimo na inicijativi za uvođenje direktne avio linije Kina-Hrvatska, čemu će, kako se nadamo pridonijeti i otvaranje predstavništva HTZ-a u Šangaju. Uz to, putem promotivnih i edukativnih aktivnosti na kineskom tržištu te u suradnji cilj je i kreiranje posebnih turističkih strategija i ponude prilagođene kineskim turistima, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procedura za dobivanje viza te prilagodba hrvatskih destinacija za online usluge plaćanja preko kineskih mobilnih aplikacija”, naglašava Cappelli.

Raste broj turista iz Kine

S obzirom na sve bolju otvorenost, zanimanje turista iz Kine te dodatnu promociju, Cappelli vjeruje da Kina može postati jedno od najvažnijih emitivnih tržišta za Hrvatsku. “Da smo na odličnom putu potvrđuju i brojke – u 2017. došlo nam je više od 160 tisuća kineskih turista ili čak 60 posto više nego u 2016., a i u prvih osam mjeseci ove godine već bilježimo rast s tog tržišta od gotovo 40 posto. Do kraja godine rezultati će biti i bolji, jer je poznato da nas Kinezi posjećuju u velikom postotku izvan ljetne sezone. Najviše se zanimaju za prirodne ljepote i kulturnu baštinu, a manje za sunce i more, pa najviše i posjećuju gradove Zagreb, Dubrovnik, Split i širu okolicu, Zadar, Opatiju i Rovinj, ali i Plitvička jezera”, kaže Cappelli.

Podsjeća i da je s ciljem pomoći tim turistima u Hrvatskoj ove sezone u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva javne sigurnosti NR Kine šest kineskih policajaca bilo u Hrvatskoj mjesec dana, a da se za 2019. planira da u Hrvatskoj ostanu dva mjeseca.

Zhaoming Hu: Kina pridaje veliku važnost konferenciji

Naglašavjući za Hinu da Kina pridaje veliku važnost konferenciji u Dubrovniku, kineski veleposlanik u Hrvatskoj Zhaoming Hu to potvrđuje time što će kineski premijer Li Keqiang za tu priliku poslati pismo-čestitku i što će kinesku delegaciju na konferenciji voditi ministar kulture i turizma Luo Shugang. “Platforma Kina +16 tijekom proteklih pet godina ostvarila je značajna postignuća i učinkovito promicala razvoj odnosa između Kine i zemalja srednje i istočne Europe te između Kine i EU. Konferencijom o turističkoj suradnji na visokoj razini u Dubrovniku dodatno potičemo suradnju s ciljem kombiniranja turističkih resursa zemalja sudionica te promicanja turističkih razmjena i suradnje, gospodarskog razvoja, uzajamnog razumijevanja i prijateljstva među narodima”, poručio je veleposlanik Hu.

Vjeruje da će konferencija pridonijeti daljnjem jačanju turističke suradnje Kine sa svim zemljama iz platforme, pri čemu podsjeća na veliku snagu kineskog turističkog tržišta, te da Kina od 2012. zadržava vodeće mjesto najvećeg svjetskog emitivnog turističkog tržišta. Iznosi pritom i podatke da je u 2017. iz Kine u inozemstvo putovalo više od 130 milijuna građana, s ukupnom potrošnjom od 115,3 milijarde dolara.

Vizni režim glavna prepreka za dolazak

“U Hrvatskoj se posljednjih godina stalno povećava broj kineskih turista, a uz sve inicijative vjerujemo da će se te brojke znatno povećavati. Kineska vlada potiče kineske tvrtke da sudjeluju u izgradnji turističke infrastrukture u Hrvatskoj te da surađuju s hrvatskim partnerima u hotelijerstvu, turističkim uslugama, zaštiti okoliša i dr. Nadamo se da će i ova konferencija potaknuti dvije strane na postizanje značajnih suradnji u zdravstvenom turizmu, mobilnom plaćanju, olakšavanju viznog režima itd.”, ističe Hu.

Otkriva i da na konferenciju dolaze poduzetnici iz više od deset najutjecajnijih turističkih tvrtki u Kini sa, kako kaže, iskrenom nadom i voljom za suradnju, očekujući da razmjene ideje o mogućoj budućoj suradnji s hrvatskim kolegama, uključujući i o otvaranju izravnih letova, o čemu se aktivno konzultiraju zrakoplovne kompanije obje zemlje.

“Nadamo se da će se takvi projekti uskoro ostvariti, jer Kinezi osjećaju prirodnu privlačnost prema Hrvatskoj. Primjerice, Marko Polo, koji je rođen u Hrvatskoj, na otoku Korčuli, dobro je poznat u Kini, i važna je poveznica koja spaja ljude iz naše dvije zemlje. Igrom slučajnosti, Pelješki most koji gradi kineska kompanija, nije daleko od rodnog mjesta Marka Pola. I povijesni nogometni rezultat ove godine na Svjetskom prvenstvu Hrvatsku čini još zanimljivijom i atraktivnijom kineskim turistima, uz već poznate motive dolaska poput prekrasne prirode, bogatog povijesnog naslijeđa, moderne kulture te energičnih i kreativnih ljudi”, ističe veleposlanik.

No, ima, kaže, još mnogo stvari na kojima treba poraditi u Hrvatskoj, primjerice osmisliti više tura i proizvoda po mjeri kineskih turista, postaviti više oznaka na kineskom jeziku na ključnim turističkim mjestima, imati u ponudi više kineske hrane…  “Trenutni vizni režim glavna je prepreka da još više turista iz Kine posjeti Hrvatsku, a iako obje strane ulažu velike napore, procedura za ishođenje viza za kineske turiste još uvijek je suviše komplicirana i dugotrajna te se nadamo da će ovi problemi uspješno biti riješeni u bliskoj budućnosti”, zaključio je veleposlanik Hu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.