Popis poljoprivrede odvijat će se u dvije faze

Biznis 28. svi 202014:57 > 14:58
Podijeli:
Izvor: (ilustracija)

Vlada je na sjednici u četvrtak uredbom izmijenila Zakon o popisu poljoprivrede 2020. pa će se taj popis, umjesto u jednoj fazi, provoditi u dvije faze - od 1. do 30. lipnja za poslovne subjekte, a od 14. rujna do 14. listopada od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG).

Zakonom o popisu poljoprivrede 2020. bilo je predviđeno provesti cijeli postupak u jednoj fazi, od 1. do 30. lipnja ove godine, pri čemu se postupak popisivanja u poslovnom sektoru provodi putem internetskih intervjua, a kod OPG-ova putem popisivača. No, s obzirom na posebne okolnosti uzrokovane epidemijom covid-19 nije bilo moguće provesti izbor i pozivanje popisivača te se predlaže da rok za popis poslovnih subjekata ostane isti, a da se u dijelu koji se odnosi na OPG-ove pomakne na razdoblje od rujna do listopada, objasnila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Naime, kako se obrazlaže i u samoj uredbi, za poslovne subjekte prikupljanje podataka će se provesti izvještajnom metodom putem interneta (CAWI – Computer Assisted Web Interview), a iznimno putem tiskanih obrazaca pa stoga za njih nije potrebno odgoditi razdoblje provedbe popisa poljoprivrede.

Uredbom je kontrolni popis poljoprivrede za OPG-ove na reprezentativnom uzorku radi ocjenjivanja obuhvata i kvalitete podataka prikupljenih popisom, također zbog posebnih okolnosti, odgođen za listopad 2020.

Nadalje, propisuje se da će u slučaju nemogućnosti provođenja popisa poljoprivrede i kontrolnog popisa u utvrđenim rokovima uslijed pojave posebnih okolnosti, nove rokove utvrditi glavni ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (DZS) posebnom odlukom koja će biti objavljena u Narodnim novinama.

Uredbom se također utvrđuje da se pod posebnim okolnostima podrazumijeva događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život ili zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti ili narušava gospodarsku aktivnost, kao što je npr. iznenadna pojave zarazne bolesti uzrokovane covid-19.

Inače, Sabor je sredinom prošle godine donio Zakon o popisu poljoprivrede 2020., kojim se žele dobiti što precizniji podaci o hrvatskoj poljoprivredi i utvrditi važnosti te djelatnosti za cjelokupno gospodarstvo.

Popis će obuhvatiti poljoprivredna gospodarstva s više od 0,4 hektara korištene površine i najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda ili maslinika, kao i površine rasadnika, površine pod povrćem, itd. Neće se popisivati povrtnjaci za vlastite potrebe s
Popisom neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara, neke su od zakonskih odredbi.

Kako je obrazloženo prilikom donošenja zakona, novac za njegovu provedbu u iznosu od 34,1 milijun kuna osiguran je u okviru financijskog plana DZS-a.

Prikupljeni podaci koristit će se isključivo za statističke svrhe i bit će temelj za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.