Radnicima splitske željezare počeli stizati otkazi

Biznis 02. lip 201514:08 > 14:08
Izvor: Paun Paunovic / CROPIX

Radnici kaštelanskog Adria čelika u utorak su izvijestili kako su na kućne adrese počeli dobivati otkaze, najavljujući da će otići na inspekciju rada kako bi provjerili program zbrinjavanja radnika koji su dobili od poslodavca, te ističući da ne odustaju od isplate svih sedam zaostalih plaća i proglašenja stečaja.

“Ova država mora reagirati, ali i Državno odvjetništvo te sve inspekcije. Ukupno sedam plaća nije isplaćeno radnicima Adria čelika. Ovo me podsjeća na ono kada poslodavac kaže ‘sad ću vam dati otkaze, pa ćemo plaće isplatiti kada budemo mogli’. Smatramo da je dio željezare vlasništvo radnika. Program zbrinjavanja radnika je nezakonit i poslan na krivu adresu”, rekao je sindikalist Zvonko Šegvić na konferenciji za novinare.

Kazao je kako su u splitskoj željezari zaposlena 172 radnika, od kojih je 147 proglašeno viškom. Pozvao je sve zaposlene u upravi željezare da se pridruže radnicima, jer ni oni nisu dobili plaće.

“Pitamo se zašto Državno odvjetništvo ne reagira na prijavu koju smo im uputili, a i inspekcija rada bi trebala reagirati na ovo što čuju iz medija. Što vlasnik Edgar Schumacher misli, da će željezara ostati njemu? Možda se dogovorio s vlašću koja šuti i ne želi pokrenuti stečajni postupak i sukladno zakonu zaštiti imovinu. Iako struje u željezari ima, radnici ne rade mjesecima”, poručio je Šegvić i zapitao je li riječ o nekom novom dogovoru između vlasti i vlasnika željezare.

Jedan od onih koji su dobili otkaz je radnik Marijan Banić, koji je rekao da ga takav postupak poslodavca nije iznenadio, jer se “radnike od prvog dana laže, a sve što se obećavalo nije se napravilo”.

“Ne želim ništa drugo komentirati već samo reći kako je očito da se zakoni ne poštuju. To je žalosno za ovu državu i ovako nikako nećemo ići naprijed. Teško je odgovoriti na pitanje što dalje, jako je teško naći drugi posao. Imamo djecu koja već gledaju kako će pobjeći iz Hrvatske, jer kad vide ovo što mi prolazimo što im drugo preostaje”, kazao je Banić.

U šatorima od 18. svibnja

Radnici splitske željezare u šatorima uz tvornicu prosvjeduju od 18. svibnja, a posljednju su plaću primili krajem prošle godine. Otkazi su im bili pripremljeni početkom svibnja, ali je to bilo odgođeno nakon što su iz sindikata upozorili da su otkazi nezakoniti jer nije provedeno savjetovanje sa sindikalnim povjerenikom, o otkazima nije obaviješten Zavod za zapošljavanje, niti je načinjen program zbrinjavanja tehnološkog viška.

Edgar Schumacher i njegova grupa Techcom kupili su splitsku željezaru u lipnju 2012. za 10,3 milijuna kuna. Ugovorom se obvezao u nju uložiti 8,5 milijuna eura i tako ubrzati razvoj i dodatno zapošljavanje radnika. Najavio je brzi prijenos suvremenoga tehnološkog znanja i opreme za pogon čeličane, svježi investicijski kapital, pristup novim tržištima i skraćenje roka do uspostave punog kapaciteta proizvodnje i maksimalnog zapošljavanja.

Izvor: Paun Paunovic / CROPIX
Izvor: Paun Paunovic / CROPIX
Izvor: Paun Paunovic / CROPIX
Izvor: Paun Paunovic / CROPIX
Izvor: Paun Paunovic / CROPIX