Gilead zaradio 900 mil. dolara na remdesiviru koji primaju oboljeli od covida

Biznis 29. lis 202010:12 > 10:12
Shutterstcok

Antivirusni lijek remdesivir koji primaju hospitalizirani oboljeli od covida-19 već je donio svome proizvođaču Gilead Sciences zaradu od gotovo 900 milijuna dolara u trećem tromjesečju, objavilo je farmaceutski laboratorij.

 Zahvaljujući prodaji tog proizvoda, koji je razvijen bez uspjeha za liječenje hemoragijske groznice ebole, grupa je podebljala svoj tromjesečni prihod za 17 posto te iznosi 6,58 milijarda dolara. Gilead je postao rentabilna tvrtka i ostvarila je neto dobit od 360 milijuna dolara.

VEZANE VIJESTI

Remdesivir je jedan od prvih lijekova koji se pokazao relativno učinkovit u rigoroznim ispitivanjima u svrhu skraćivanja vremena oporavka oboljelih od covida-19 te.

Pokazalo se da remdesivir skraćuje vrijeme oporavka za nekoliko dana no nije dokazano da smanjuje smrtnost.

Američki predsjednik Donald Trump koji je od covida-19 obolio početkom listopada, primao je remdesivir pet dana, ali i druge lijekove.

Američka agencija za lijekove (FDA) izdala je 22. listopada trajno odobrenje za taj lijek koji je postao jedina specifična terapija za covid-19 odobrena trajno, a ne privremeno u Sjedinjenim Državama.

Europa i druge zemlje također su privremeno odobrile remdesivir od proljeća.

Gilead ostvaruje bitan dio svog prihoda prodajom lijekova protiv AIDS-a koji su narasli za 8 posto na 4,5 milijarda dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.