DZS: Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu porasla za 10,4 posto

Biznis 04. pro 202012:46 > 12:48
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 10,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi pala je za 12,3 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Građevinski radovi u trećem su kvartalu bili ukupno vrijedni 7,08 milijardi kuna, od čega se pet milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2,08 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

VEZANA VIJEST

Vrijednost novih narudžbi u trećem kvartalu iznosila je 5,56 milijardi kuna, od čega se 2,31 milijarda odnosi na zgrade, a 3,24 milijarde kuna na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 61 posto izvedeno je na novogradnjama, a 39 posto su ostali radovi.

Istovremeno je 43 posto radova izvršeno na zgradama, a 57 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima u prvih devet mjeseci ove godine veća je za osam posto u odnosu na isto razdoblje 2019. dok je vrijednost novih narudžbi istovremeno manja za 1,9 posto.

#related-news_0

Građevinski radovi u prvih devet mjeseci ove godine ukupno su bili vrijedni 19,7 milijardi kuna od čega se 13,8 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 5,85 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima. Vrijednost novih narudžbi iznosila je 16,1 milijardu kuna.

Statistika strukture vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima u devet mjeseci, a prema vrstama građevina, pokazuje da se 31,1 posto odnosilo na nestambene zgrade, a 34,1 posto na radove na prometnu infrastrukturu odnosno ceste, mostove i sl.

Po udjelu u ukupnoj vrijednosti radova izvršenih s vlastitim radnicima u prvih devet mjeseci slijede cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi (17,2 posto) te stambene zgrade (14,6 posto).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.