Prihodi od turizma u prvom kvartalu porasli za 14 posto

Biznis 10. srp 201517:20 > 17:33
Izvor: Paun Paunovic / CROPIX

Prihodi od turizma u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 339,7 milijuna eura, što je porast za 13,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a povećanje za 10,4 posto u odnosu na prvo tromjesečje rekordne 2008. godine, navode iz Ministarstva turizma pozivajući se na podatke Hrvatske narodne banke.

Po podacima HNB-a, prihodi od putovanja odnosno turizma u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 339,7 milijuna eura, što je 41,2 milijuna eura ili 13,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

Prenoseći te podatke, iz Ministarstva turizma ističu kako su u prva tri mjeseca ove godine prihodi iz osobnih razloga porasli za 35,1 milijun eura, odnosno za 12,9 posto, na 305,2 milijuna eura. Najveći porast u odnosu na prošlu godinu imali su prihodi dolazaka iz poslovnih razloga s rastom od 21,9 posto, odnosno sa 28,3 milijuna eura porasli su na 34,5 milijuna eura.

Udio prihoda od putovanja – turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u prvom tromjesečju 3,5 posto, što u odnosu na isto razdoblje 2014. predstavlja rast udjela od 0,5 postotnih bodova, navode iz Ministarstva turizma.

U priopćenju se prenosi i izjava ministra turizma Darka Lorencina kako su “ostvareni prihodi od turizma u prva tri mjeseca ove godine, mali, ali značajan indikator rasta”.

To je, ističe, potvrda da i prihodi rastu zajedno s turističkim prometom, koji je u prva tri mjeseca ove godine rastao za 20 posto.

“Sve su to rezultati programa Hrvatska 365 kojim želimo produljiti sezonu i povećati turističku potrošnju, kao rezultat obogaćivanja turističke ponude Hrvatske proizvodima kao što su kulturni, zdravstveni, pustolovni, gastro i eno turizam, poslovna putovanja te biciklizam”, naglašava Lorencin.

Dodaje kako ga ostvarene brojke kao ministra turizma izuzetno vesele jer pokazuju kako je turistički sektor naše zemlje sve snažniji, odnosno da je Hrvatska u svjetskim razmjerima sve konkurentnija destinacija.

Također, ove brojke su dokaz kako aktivnosti i mjere koje provodi privatni i javni sektor imaju pozitivan utjecaj na turizam, pa tako i cjelokupno gospodarstvo naše zemlje, ističe Lorencin.

Iz Ministarstva turizma podsjećaju i kako su po prihodima rekordne, 2008. godine prihodi u prvom tromjesečju iznosili 307,8 milijuna eura, što znači da su prihodi iz prvog kvartala ove godine od 339,7 milijuna eura za 10,4 posto veći nego u prvom kvartalu 2008. godine.