Rijeka: Guinnessov rekorder u roštilju ne može naći radnike!

Biznis 30. lis 201507:39 > 07:42
Morguefile

Ugostitelj Bojan Cvetković, Guinnessov rekorder u izradi pljeskavica iz Rijeke, navodi kako se muči kako naći radnike. Pokušao je već sve, preko svih mogućih oglasa, na Facebooku, ali – ništa.

Inače, Cvetković je majstor leskovačkog roštilja i već pet puta ulazio u Guinnessovu knjigu rekorda. Njegova najveća kompaktna pljeskavica imala je 51 kilogram. Posljednje dvije godine Cvetković se ne natječe, jer je predsjednik žirija ovog natjecanja i u ugostiteljskoj školi i na festivalu roštilja.

“Bilo bi mi jasno da sam ikada ikome ostao dužan plaću, da sam bio nekorektan prema radnicima… Onda bih znao razlog zašto se ljudi ne javljaju za posao. Ali svatko će vam potvrditi sve najbolje. Evo, nedavno smo počeli s dostavom, počeli bismo i puno ranije, ali već nekoliko mjeseci tražimo vozača, dostavljača i već mjesecima se ama baš nitko nije javio na oglas. Primoran sam ja razvoziti dostavu, a onda falim u kuhinji, jer nedostaju mi i konobari i pomoćni kuhari”, kazao je Cvetković za Novi list. Tvrdi da je plaća solidna.

“Gledajte, za šefa kuhinje ili vrhunskog kuhara, plaća koju nudim bila bi definitivno premala. Ali, za one koji su tek završili školu, oni su zapravo praktikanti koji trebaju naučiti posao, plaća je pristojna. Dolazili su mladi koji su tek završili školu i nemaju ni dana radnog staža ni iskustva, ali traže 7.000 kuna. Rekao sam im da je to previše za prvi mjesec, pogotovo što zaista još ne znaju raditi, a ja bih ih želio naučiti, pripovijeda nam Cvetković. Još veći problem je u tome što, kaže, najveći dio njih i ne pita kolika će biti plaća, oni bi željeli da im plaću isplatim na ruke jer su im blokirani računi, a ja to ne mogu”, kaže on. Dodaje da današnji radnici ne žele u radni odnos, jer im ovrha pojede dvije trećine plaće. Radnici traže od poslodavca da mu rade na crno, što on ne želi. Volio bi nekome prenijeti svoje znanje, kaže.

Prema podacima riječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, trenutno je na Zavodu prijavljeno 193 nezaposlenih konobara, 64 pomoćnih konobara, 79 kuhara i 69 pomoćnih kuhara iz Rijeke