Ovo su stvari koje morate znati prije nego date otkaz

Biznis 01. stu 201513:04 > 13:12
N1info

Jeste li ikada na poslu izgovorili riječi ''Dajem otkaz'', a nedugo nakon toga požalili zbog izgovorenog? Prije nego u afektu izgovorite te riječi dobro razmislite o vašoj situaciji i kako bi te riječi mogle utjecati na vašu budućnost.

1. Financijski rizici

Otkaz u krivo vrijeme može naštetiti debljini vašeg novčanika. Zato otkaz dajte samo ako već imate dogovoren drugi posao. Zapamtite naći drugi posao je lakše ako već negdje radite i to zato jer će vas na razgovoru ispitivati o razlozima vašeg odlaska s prijašnjeg posla. Ako imate posao ta pitanja vam neće niti postavljati.

2. Stabilnost posla je važna

Morate paziti na broj poslova koje mijenjate. Stabilnost u karijeri je važna, a osim toga što više poslova promijenite teže ćete naći drugi jer niti jedan poslodavac ne voli nkoga za koga može pretpostaviti da će se vrlo brzo ‘pokupiti’.

3. Moć pregovaranja

Ako ste zaposleni to će vam pomoći priliko pregovaranja za novi posao. Poslodavac zna da nećete prijeći kod njega ako vam ne ponudi više novca nego što primate na trenutačnom poslu.

Ako ste nezaposleni nećete imati tu prednost prilikom pregovora.

4. Upozorite svog šefa na odlazak

Dobar dio ljudi sanja da će se samo pokupiti s posla i poslati pismo svom šefu s pješčane plaže na Jamajki. No to je samo san. Profesionalno ponašanje nalaže da šefa o svom odlasku obavijstite barem dva tjedna unaprijed.