Za pola godine uvodimo euro: Čekaju li nas inflacija, zaokruživanje cijena…?

Biznis 05. srp 202221:12 > 21:123 komentara
Igor Kralj/PIXSELL/ilustracija

Ostalo je manje od pola godine do uvođenja eura, brojni su zabrinuti da će inflacija biti snažnija i zbog uvođenja nove valute. Tu je i mogućnost zaokruživanje cijena prilikom konverzije, no ministar sve umiruje. Ipak, neki građani i dalje nisu sigurni što ih čeka...

Što kažu građani na uvođenje eura?

Naša Anja Perković razgovarala je s nekoliko građana koji su komentirali uvođenje eura i što očekuju od toga.

“Za nas će ostati isto, samo će se zamijeniti valuta, a cijene divljaju i bez uvođenja eura”, kaže jedna građanka.

“Katastrofa, bit ćemo gladni, žedni, bosi”, pesimistična je druga.

“Krasno, upropastit ćete poslove mjenjačnicama, lihvarskim kamatarima, ali mislim da će to za većinu stanovništva biti pozitivno”, navodi jedan građanin.

“Za nas stare ljude… Male mirovine, koliko ću dobiti, 300 eura? Vidite kolika je skupoća, to je nešto prestrašno”, dodaje jedna gospođa.

“Jedva čekam da konkurencija podigne cijene”

Je li se s pripremom za građane i novu valutu moglo krenuti i ranije? U udruzi Potrošač smatraju da je, jer ne bi potrošači većim dijelom pokazivali skepticizam. S psihološke strane negativan aspekt kod građana mogla bi izazvati i koja nula manje na računu.

VEZANE VIJESTI

“Svaki prosječni građanin, potrošač povezuje svoja primanja koja su izražena u tisućama kuna s prelaskom na euro da će biti izraženo u stotinama kuna i ljudski mozak percipira da je tisuću više od sto… To nema apsoultno nikakve veze”, rekao je Igor Vujović iz udruge Potrošač.

Potrošači trebaju biti upoznati sa svojim pravima, a zaokruživanje cijena u eurima nekima neće biti novost jer se tako nešto radi i sada s kunama. No, i u trgovini neće svi loviti krivine. Bitnija tema od eura su reforme, za konkurentnsot i razvoj smatra predsjednik uprave Emmezete Slobodan Školnik.

“Od toga se radi prevelika fama, ništa se neće dogoditi. Slobodno tržiste, svi misle da će netko podivljati s cijenama. Jedva čekam da naša konkurencija podigne cijene, mi cemo biti još povoljniji. Svi živimo na slobodnom tržištu i ono će regulirati cijene. Tko može dignuti, dignut će ih kao što ih diže sada”, kazao je Školnik.

“Ostat će iste cijene kakve i jesu”

Ugostitelji poručuju da će sukladno tečaju konvertirati kune u eure te da se ni njima kao ni gostima neće gotovo ništa promijeniti.

“Kod nas se neće ništa promijeniti, ostat će iste cijene kakve su bile preračunate u eure. Na primjer, kava s mlijekom je 11 kn i bit će 1,50 euro, neće se zaokruživati na dva eura kao što svi aludiraju”, rekao je ugostitelj Antonio Cetina.

Na kraju dana konačna odluka je na potrošaču hoće li za određenu uslugu ili proizvod provjeriti pa i platiti traženu cijenu.

“Definitivno je nadležnost na Državnom inspektoratu, koliki će kapacitet imati i koliko će moći provoditi inspekcijske nadzore”, dodaje Vujović.

U novčanicima euro ili kuna? Hrvati ionako, odavno veće iznose računaju u eurima, od kvadrata stana do cijene automobila, pa kako se ne bi priviknuli na sve ostalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar