Maltežanima po 100 eura za potrošnju i oporavak gospodarstva

Biznis 20. svi 202120:28
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Malteška vlada objavila je u četvrtak da će izdvojiti 50 milijuna eura za vaučere od 100 eura svakom građaninu iznad 16 godina radi poticanja potrošnje i oporavak gospodarstva pogođenog pandemijom koronavirusa.

Dok mnoge europske vlade traže načine da obnove povjerenje kupaca kroz različite inicijative, Malta se ističe u podjeli novčanih vaučera.

Nakon slične sheme na otoku prošloga ljeta, ministar ekonomije Silvio Schembri je rekao da će se vaučer od 60 eura moći trošiti u restoranima i turističkim objektima, a od 40 eura u trgovinama i za druge usluge. Primat će ih oko 25.000 tvrtki.

“Ovo je mjera koja će se utjecati na svakoga, na tvrtke, obitelji i radnike”, rekao je premijer Robert Abela na konferenciji za medije.

Malta, koja pokušava potaknuti turističku potrošnju, prošli je mjesec ponudila turistima do 200 eura ako ostanu barem tri dana na tom mediteranskom otoku. Iznos ovisi o rangu hotela u kojem turisti odsjedaju.

Trgovine i neesencijalne uslužne djelatnosti na Malti otvorile su se prošli mjesec, nakon štp je pandemija u zemlji stavljena pod kontrolu.

Stopa zaraženih i umrlih najniža je u Europskoj uniji, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u četvrtak.

Broj zaraženih u 14 dana na 100.000 stanovnika iznosi 25.26. Otok je zabilježio samo dva nova slučaja koronavirusa u četvrtak, a novi slučajevi u posljednja dva tjedna računaju se u jednoznamenkastim brojkama.

Malta također ima najvišu stopu cijepljenja u Europi sa 67 posto odraslih i ugroženih koji su primili je barem jednu dozu, pokazali su podaci ECDC-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar