Uskok: Dolački nije žrtva namještaljki, osvete bivših kolega ni Uskoka

Crna kronika 24. stu 202014:36 > 14:37
Podijeli:
Izvor: Sanjin Strukic/PIXSELL (ilustracija)

Uskok je u utorak odbacio tvrdnje bivšeg policijskog načelnika Željka Dolačkog koji je u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom, koji će odlučivati o pravomoćnosti presude Dolačkom za krađu zlata i novca iz policijskog sefa, ustvrdio da je žrtva namještaljke, osvete bivših kolega i Uskoka.

”Nepravomoćno osuđeni Ž. D. nije žrtva ni namještaljke ni osvete bivših kolega niti Uskoka. Pravo je okrivljenika da se brani na njemu izabrani način koji mu odgovara, no nije pravo okrivljenika da u svojoj obrani iznosi naknadnu pamet, budući da dosad nije iznosio ovakve neistine i neutemeljenim tvrdnjama i optužbama govori protiv zamjenika ravnateljice Uskoka koji je zastupao optužnicu protiv tog okrivljenika, ponajviše kada se taj zamjenik nikako ne može braniti jer je u međuvremenu preminuo”, objavio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je Uskok je dodao da izlaganje Dolačkog, kojem su naveli samo inicijale, na sjednici Vrhovnog suda o navodnom animozitetu zbog kojeg je, u međuvremenu preminuli, zamjenik ravnatelja Uskoka Slobodan Šašić navodno utjecao na prvostupanjsku osuđujuću presudu smatra ”nedopustivim i izvan svake ljudske razine”.

Uskok je precizirao da okrivljenik tvrdnje izrečene u ponedjeljak nije iznosio u ranijim fazama postupka pred tužiteljem koji je zastupao optužbu protiv njega, ”već sada koristi činjenicu što se tužitelj o tome ne može očitovati”. Tu činjenicu, nadodao je Uskok, smatra ”krajnjim očajničkim potezom okrivljenika u nedostatku snažnih argumenata za svoju obranu”.

Uz to, Uskok je naglasio da navodna traženja tužiteljstva koja je okrivljenik iznio, osim što su neistinita, nemaju nikakve veze s predmetnim slučajem.

Tužiteljstvo je podsjetilo da je Dolački u povodu žalbi na prvostupanjsku nepravomoćnu presudu na javnoj sjednici Vrhovnog suda iznio niz neistina i neutemeljenih tvrdnji o manipulacijama i podmetanjima.

Dolački je na sjednici Vrhovnog suda u ponedjeljak ocijenio da se zamjerio Šašiću jer nije htio teretiti bivšu županijsku državnu odvjetnicu Željku Pokupec te je prvi put rekao kako je bivši tužitelj od njega tražio da stornira kaznene prijave protiv njegovog sina.

”Ne postoji nijedan dokaz koji tereti mene kao počinitelja provale u sef. Ja sam žrtva namještaljke, političkog progona jer je osim mene smijenjeno nekoliko rukovoditelja u PU zagrebačkoj i na razini Ravnateljstva policije. Ja znam da nisam kriv”, kazao je Dolački na sjednici Vrhovnog suda.

Tužiteljica Gordana Haramina je na sjednici na kojoj se raspravljalo o žalbi na nepravomoćnu presudu zatražila strožu kaznu za Dolačkog. Naglasila je i kako je vijeće Županijskog suda prilikom izricanja nepravomoćne presude Dolačkom previše cijenilo olakotne okolnosti.

Dolački se na izdržavanje zatvorske kazne javio početkom veljače nakon što dva dana nakon izricanja nepravomoćne presude nije bio dostupan pravosudnim i policijskim tijelima.

Potraga za Dolačkim pokrenuta je nakon što se nije pojavio na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu koji ga je u odsutnosti nepravomoćno osudio na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog krađe zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura iz policijskog sefa koji nikada nisu pronađeni.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da je tijekom suđenja nedvojbeno utvrđeno da je Dolački počinio sve za što ga je Uskok teretio u optužnici te da je sve potkrijepljeno iskazima svjedoka i vještaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.