Šef švedske delegacije UNFCCC-a u N1 specijalu: Svi moramo učiniti više

Klimatske promjene 02. stu 202121:34 > 12. stu 2021 12:58
Izvor: N1

Naša Tea Blažević u Glasgowu je, u prvoj specijalnoj emisiji Klimatske budućnosti, razgovarala s Mattiasom Frumerieom, šefom švedske delegacije UNFCCC-a.

Jesmo li dovoljno ambiciozni u našim klimatskim ciljevima?

Frumerie: Nismo. Ciljevi su ambiciozni, ali planovi koje smo kao države predstavili da bismo ih ispunili nisu dovoljno ambiciozni. Svi moramo učiniti više.

Prema vašem mišljenju, kako izgleda uspješan COP u pogledu ishoda pregovora?

Frumerie: Fokusiramo se na dvije točke: s jedne strane, želimo ambiciozan ishod COP26 u pogledu toga kako zatvoriti taj jaz u ambicijama. IPCC je rekao da moramo smanjiti emisije za 45 % do 2030., a uz ambicije, odnosno planove koje su države predstavile, vidimo da ćemo do 2030. povećati razinu emisija, stoga moramo zatvoriti taj jaz, ali moramo i isporučiti rezultate u pogledu onoga što nazivamo priručnikom za Pariški sporazum, dakle, posrijedi su pravila potrebna za provedbu Pariškog sporazuma.

Koliko će na rezultat utjecati činjenica da lideri Rusije i Kine tu nisu prisutni?

Frumerie: Imamo predstavnike svih delegacija ovdje u Glasgowu i svima je omogućeno sudjelovati pa sam uvjeren da će sve delegacije biti dio ovog procesa.

Moramo vas pitati, kakav je švedski stav unutar UNFCCC-ja?

Frumerie: U smislu onoga što želimo postići? Želimo vidjeti ambiciju posrijedi zatvaranja ovog jaza u ambicijama, ali želimo i ambiciozan priručnik koji će državama pomoći da ispune obveze u pogledu borbe protiv klimatskih promjena.

A Švedska ima cilj postati prva zemlja bez fosilnih goriva. Kako to planirate ostvariti?

Frumerie: Uspostavili smo okvir za klimatsku politiku prema kojem ćemo biti prva socijalna država bez fosilnih goriva do 2045. godine, a imamo i inicijativu “Fossil Free Sweden” u okviru koje javni i privatni sektor surađuju kako bi isporučili 22 plana djelovanja o tome kako će različiti sektori, industrija cementa, čelika i tako dalje, podupirati ostvarenje cilja da prekinemo uporabu fosilnih goriva do 2045. godine. Dakle, ove mjere – snažan okvir za politike, osiguravanje financija, a, dakako, i inovativne tehnologije koje će podupirati ovaj tip rješenja, bit će način da ostvarimo ovaj cilj napuštanja fosilnih goriva najkasnije do 2045. godine.

Dobar plan. Europa ima cilj biti lider u pogledu borbe protiv klimatskih promjena, ali u isti mah imamo i naftnu krizu. Što mislite, kako će ova situacija završiti?

Frumerie: EU ima ambiciozne ciljeve, do 2050. godine želimo postići klimatsku neutralnost. Do 2030. smanjit ćemo emisije za barem 55 %, a Komisija je predstavila legislativu koja će nam pomoći ispuniti ove ciljeve. Uvjeren sam da ćemo uz tu legislativu i inovativne kapacitete kojima svjedočimo kod europskih poduzeća uspjeti ostvariti zacrtane ciljeve.

Spomenuli ste Komisiju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da smo ovisni o plinu. Slažete li se?

Frumerie: Dakako, postupno moramo prestati koristiti fosilna goriva – plin, naftu i ugljen, i pobrinuti se da počnemo koristiti obnovljive izvore energije koji će nam pomoći u ovoj tranziciji prema klimatskoj neutralnosti.

Što mislite, što će biti ishod pregovora u Glasgowu?

Frumerie: Kao i uvijek kad su posrijedi pregovori, vidjet ćemo rezultat koji odražava volju različitih strana u procesu, no sa strane Švedske i EU-a insistirat ćemo na rezultatu koji pruža nadu za mlade, ali i potreban smjer kako bismo ostvarili ciljeve Pariškog sporazuma, da na životu održimo cilj od 1,5 °C G.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar