Klovnovi koji traju: Bijenale necenzurisanih laži

Draža Petrović 22. srp 201608:51 > 09:14
Izvor: N1

Kada je SNS objavila oglas: “Traži se osoba koja je vešta sa makazama i zna pravilno da razlikuje slova Ć, I,Č,U i V”, svi su graknuli: “Evo cenzure!”, jer šta bi drugo radio čovek vešt sa makazama koji zna pravilno da razlikuje slova Ć, I,Č,U i V.

-Isecaš iz štampe sve što je protiv premijera, reformi, progresa, evrointegracija, treba nam za izložbu – objasnili su mu u SNS opis radnog mesta, pa je pobednik konkursa prionuo na posao.

-Je li, a šta će ti ovaj tekst: “Pukla cev u Ulici gospodara Vučića? – pitala ga je posle tri dana Vladanka, šefica Info službe SNS, koja je na to mesto postavljena jerbo postoji verovanje da ćeš da vladaš sto godina ako ti se šefica Info službe zove Vladanka.

-Ali, Vladanka, rekli ste da isecam sve gde se pominje Vučić… – pravdao se onaj sa makazama.

-Tupsone, a šta će ti tekst “Narodni recepti protiv proliva”…- urlala je Vladanka.

-Ali, Vladanka, pa rekli ste da isecam sve gde se piše protiv proliva… – pravdao se onaj sa makazama.

-Rekla sam da isecaš sve gde se piše protiv promena! Ti dečko nisi normalan, ko ti dade makaze u ruke!

-Jao, izvin’te, Vladanka, nisam dobro čuo…

-Čoveče, bre, a šta će ti ovaj tekst: “Horor u Somboru: Ljubomorni Somborac isekao ljubavnika svoje žene motornom testerom!”

-Pa rekli ste da isecam sve gde piše Somborac…

-Marko Somborac, kretenu! To sam ti rekla! – Vladanka je bila na ivici nervnog sloma, shvativši da je lako biti šef Info službe SNS, ali je teško biti viši kustos izložbe SNS.

-A šta će ti ovaj tekst: “Kako da vam se ne raspadne reform torta”?

-Pa rekli ste da isecam sve tekstove gde se pominje raspad reformi i tortura…

-O moj Bože! A šta će ti ovaj tekst: “Pobedite kijavicu na prirodan način”?

-Pa rekli ste da isecam sve gde se pominje ministar Stefanović!

-A šta će ti ovaj tekst “Deset načina kako da vam ne oksidira escajg”?

-Pa rekli ste da isecam sve gde se pominju zarđale kašike! – na kraju je i onaj što je pobedio na konkursu SNS za novo radno mesto okačio makaze o klin i dao otkaz.

Pa su Vladanka, premijer Vučić i kompletan Glavni odbor SNS svojeručno nastavili da seckaju.

Ti poslednji dani pred izložbu bili su naročito stresni za ceo naprednjački radni kolektiv.

Film “Teksaški masakr motornom testerom” bio je ništavna romansa u odnosu na akciju “Naprednjački maskar analognim makazama”.

Samo je trebalo naći adekvatan galerijski prostor.

-Uh, u Luvru su svi termini popunjeni do januara… U Gugenhajmu do marta… Od beogradskih galerija imaju slobodan termin samo u Galeriji “Haos”… – deklamovala je Vladanka spisak raspoloživih galerija.

-Malo je čudno to ime… – rekao je premijer Vučić, zamišljajući naslov: Izložba “Necenzurisane laži” otvorena u beogradskoj Galeriji “Haos”.

-Mora da bude neka galerija čiji ime ukazuje na napredak, prosperitet, budućnost i progres… – nastavio je premijer.

-Evo, sad su mi javili da će samo zbog nas u Galeriji “Progres” otkazati bijenale akvarela malog formata, kao i bijenale tapiserija … Jupi, imamo termin! – skakala je Vladanka uvis od sreće.

Rukovodstvo Galerije “Progres” samo je interesovalo šta da napišu u katalogu: da li je u pitanju klasična izložba ili instalacija?

-Bolje da bude instalacija… Mi ćemo da uradimo kompletne vodoinstalacije i elektronstalacije, imamo čak čoveka koji će da zameni i pločice, samo nam je bitno da je naš termin mesec dana – objasnila je Vladanka direktoru Galerije “Progres” koncept umetničke instalacije zvane “Necenzurisane laži”.

Jedina sličnost između putujuće izložbe “Divovi Patagonije” i putujuće izložbe “Necenzurisane laži” jeste što obe govore o dinosaurusima. Samo što su ovi iz Patagonije odavno izumrli zato što su, kako kaže jedna teorija, imali veliko telo i mali mozak.

Organizatori izložbe “Necenzurisane laži”, pak, imaju veliko biračko telo i ravnopravno dele jedan mozak, iako svako od njih ima svoj, ali ga ljubomorno čuvaju za bolje dane. Takoreći za budućnost u koju verujemo.

-Vladanka! – pozvao je premijer dva dana posle otvaranja izložbe šeficu Info službe SNS zagledan u remek delo “Gospođice iz Avinjona” – Da li se tebi čini da je Pikaso u svojoj roze fazi crtao baš mene?

-Pazi stvarno! – rekla je Vladanka.

-Pa dokle ovo ide, ljudi moji! Somborac, Koraks, Pikaso… Da odmah organizujete izložbu “Necenzurisani kubizam”!

I tako će to trajati sve dok premijer na konferenciji za štampu za dva meseca svečano ne izjavi: “Srbija ima najveći rast izložbi u Evropi!”

-Premijeru, premijeru, videćete tek kad otvorimo renovirani Narodni muzej, pa onda Muzej savremene umetnosti… – juriće ministar Tasovac za premijerom Vučićem oduševljen idejom da svi galerijski prostori ožive novim postavkama SNS. Kao i da izložba “Necenzurisane laži” preraste u bijenale.

-Kao što postoje Bijenale necenzurisanih akvarela malog formata, zatim Bijenale necenzurisanih tapiserija, Bijenale necenzurisane arhitekture, Venecijansko bijenale necenzurisanih instalacija, zašto ne bi postojalo i Bijenale necenzurisanih laži? – objašanjavaće ministar Tasovac koncept kulturne politike za svoj drugi mandat.

U Jugoslaviji je nekada davno delovao književni pokret klokotrizam, čije je ime nastalo od prvih slova i slogova stihova Aleksandra Sekulića: “Klovnovi koji traju”. Izgleda da ovih dana u Srbiji nastaje sličan pokret, ali likovni. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.