ZFF: Festival otvoren putem live streama

Kultura 08. stu 202020:11 > 20:13
Samir Ceric Kovacevic

Zagreb Film Festival, čije će se 18. izdanje zbog pandemije u cijelosti održati online, otvoren je u nedjelju putem live streama na festivalskoj i Facebook stranici.

“Proteklih sedamnaest izdanja festival bismo započeli pozdravljanjem uvaženih predstavnika Ministarstva kulture, Grada Zagreba, HAVC-a i ostalih institucija i sponzora koji bi bili na otvorenju, a onda i stranih gostiju i publike u kinima”, podsjetio je direktor ZFF-a Boris T. Matić na ceremoniji otvorenja.

“Stranih gostiju i sponzora sada nema, no mi smo tu, u kinu, ali bez vas ispred nas. Ne znamo tko nas sve gleda pa vas bez protokolarnog reda od srca pozdravljamo i zahvaljujemo što ste s nama na početku ovog posebnog festivalskog izdanja”, poručio je.

Najavio je da će se prikazati filmovi iz Palestine, Afganistana i cijelog svijeta na razne teme, od sazrijevanja junakinja do problema korumpiranih sustava, koji su žanrovski raznoliki i nagrađivani na festivalima, neki od njih nacionalni kandidati za Oscara ili nagrade Europske filmske akademije.

“Svi su vizualno dojmljivi i odlično režirani”, ocijenio je.

“U narednih tjedan dana očekuje nas puno online projekcija, radionica i predavanja, bez fizičkog druženja i zabava, ali čvrsto vjerujemo da ćemo i na ovaj način uspjeti prenijeti barem dio festivalskog ugođaja”, napomenuo je Matić, izrazivši nadu za skorašnjim ponovnim susretom u kinima.

“Ne znam kako će izgledati praćenje festivala u domovima pod svečanim dekicama i s domaćim kokicama, ali se nadam će gledatelji posfestum s nama podijeliti svoja iskustva”, dodao je.

Hrvoje Laurenta, izvršni direktorj ZFF-a, rekao je da su od početka pandemije pozorno pratili sve što se događa na domaćoj i svjetskog festivalskoj sceni te radili na nekoliko scenarija kako organizirati festival.

Najprije su planirali ‘normalno’ izdanje, potom kombinaciju projekcija u kinima i online, a željeli su se vratiti i u kino dvoranu SC-a gdje su i počeli 2003. i gdje je, prema novim mjerama umjesto 1100 mjesta dostupno njih 300.

“Bili smo spremni na sve mogućnosti i do zadnjeg trenutka smo se nadali da ćemo se opet, makar u ograničenom broju gledati u mraku kino dvorane. Kako je u proteklih par tjedana broj oboljelih jako narastao, jedino razumno i odgovorno rješenje bilo je ići u potpunosti online”, istaknuo je.

Pedagog Josip Krunić dobitnik Nagrade Albert Kapović

Hrvatska udruga producenata dodijelila je Nagradu Albert Kapović, namijenjenu onima koji su se u svom radu istaknuli na području filmske umjetnosti ili doprinijeli promociji hrvatskog filma, pedagogu Josipu Kruniću, umirovljenom profesoru hrvatskog jezika i voditelja Studija kreativnih ideja Gunja.

Sanja Ravlić iz Hrvatske udruge producenata rekla je kako su iza Krunića desetljeća rada na promicanju medijske, a posebice filmske kulture među djecom i mladima, a nagrada mu se dodjeljuje “u znak priznanja, poštovanja i velike zahvalnosti” na doprinosu u izobrazbi i odgoju mladih audiovizualnih snaga.

“Mnogi od njegovih učenika upisali su Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu ili humanističke studije, među njima ima glumaca, montažera, snimatelja, redatelja, novinara, književnika. Oni u šali znaju reći da Gunja ima najveći broj filmskih djelatnika po glavi stanovnika u Hrvatskoj i da je tajna upravo u Kruniću, nastavniku mentoru, zaljubljeniku u film i ljude”, ustvrdila je.

Dodala je kako mnogi kažu da je njegov talent bio i ostao prepoznati koga što zanima i motivirati ga da to i radi, učio ih je da je važno komunicirati, davati sebe bez zadrške, te “ponešto o rakursima i elipsama, podvalio Bunuela i Fellinija, davao na čitanje Peterlića i Turkovića, vjerujući u njihove sposobnosti više od ikog drugog, uključujući i njih same”.

Zahvalivši na nagradi, Krunić je rekao kako se ni u snu nije nadao da će ju on dobiti te obećao da će je trajno čuvati u njihovom klubu.

Nagrađivani “Otac” prikazuje se izvan konkurencije

Unatoč preprekama u organizaciji ‘pandemijskog’ izdanja na festivalu će se prikazati jednak broj filmova kao i na prethodnim izdanjima, njih stotinjak.

Prvi od njih, koji se nakon otvorenja prikazuje izvan konkurencije nagrađivani je “‘Otac”, nastao u režiji jednog od najvažnijih srpskih suvremenih redatelja Srdana Golubovića.

U tom ‘balkanskom Paris, Texasu”, kako ga opisuje kritika, uvjerljivu glumačku interpretaciju ostvario je hrvatski glumac Goran Bogdan, utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba.

“Otac” je premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, nastavljajući uspjeh koji je redatelj počeo sa svojim prethodnim uratkom, “Krugovi”.

Na festivalu u Puli film je osvojio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje (Goran Bogdan) i nagradu publike Zlatna vrata, kao prvi film u 67 godina povijesti tog festivala ocijenjen prosječnom ocjenom 5,0.

Filmovi će se prikazivati u četiri natjecateljska programa – dugometražnoj konkurenciji, međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji, konkurenciji domaćih kratkih filmova Kockice.

Tu su i tradicionalni programi Ponovno s nama, dva popratna programa – Velikih 5 i Festivali pod reflektorom – te program međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino, koji se nije mogao održati u svom redovnom terminu.

Filmovi će biti prikazani na www.kinoeuropa.hr, a natjecateljski program domaćih kratkometražnih filmova Kockice na platformi croatian.film.

Većina predavanja iz programa Industrija, platforme za edukaciju i umrežavanje profesionalaca, bit će otvorena za javnost i moći će se pratiti putem online streaminga na službenoj stranici www.zff.hr i na društvenim mrežama.

Filmovi će biti dostupni za gledanje u periodu od 24 sata, odnosno od 18 sati na dan početka prikazivanja do 18 sati idućeg dana, a moći će se gledati samo na teritoriju Republike Hrvatske.

Cijena ulaznice za pojedini naslov iznosi 26 kuna za dugometražne filmove iz natjecateljskog programa te programa Ponovno s nama i Velikih 5. Cijena ulaznice za naslove iz programa festivala KinoKino iznosi 20 kuna.

Kratkometražni filmovi iz međunarodnog programa i Kockica te filmovi iz programa Festivali pod reflektorom moći će se pogledati besplatno.

Pojedinačne ulaznice moguće je kupiti neposredno prije projekcije na www.kinoeuropa.hr. Festivalski paketi ulaznica (paket Glavni program, paket Ponovno s nama, paket Velikih 5 i KinoKino Maratonac) dostupni su u pretprodaji na kupiulaznicu.zff.hr.

Na www.kinoeuropa.hr svakog će dana festivala biti izlistani filmovi koji su trenutačno dostupni za gledanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.