Tinejdžerice, čija prehrana ima veliki udio vlakana imaju manji rizik obolijevanja od raka dojke u srednjoj i starijoj životnoj dobi, sugerira istraživanje provedeno na Harvardu.
Uz voće i povrće, posebno važni su unos proizvoda od integralnih žitarica i mahunarke, piše stručni časopis Pediatrics.
Novi nalazi temelje se na podacima prikupljenima od oko 44.000 žena praćenih u dobi od 50 do 70 godina.
Pokazalo se kako su ispitanice koje su po unosu vlakana u tinejdžerskoj dobi bile u gornjih 20% sudionica istraživanja imale prosječno 16% manji rizik obolijevanja od raka dojke.
Smanjeni rizik za rak dojke uočen je i kod žena koje su jele više vlakana u mlađoj odrasloj dobi.
Ženama se preporučuje dnevni unos od 25 grama vlakana.
Ranije studije su češći unos vlakana povezale s manjim rizikom za bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke oblike raka.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.