Jednostavni trikovi uz koje nećete plakati dok sjeckate luk

Lifestyle 05. ruj 201814:16 > 14:25
Pixabay (ilustracija)

Prepoznatljivi okus luk duguje sumporu koji apsorbira iz zemlje. Kada jedete sirov luk ima ljuti okus, a kuhanjem postaje slatkast. Ipak, luk oslobađa i enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu sličnu sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči.

Da bi vas oči peckale što manje morate znati kako to i raditi.

Prvo, koristite što oštriji nož – tupi će oštetiti dijelove luka i na jtj način će se osloboditi i više enzima.

Stavite prije seckanja luk na sat vremena u frižider – niska temperatura će usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance.

Pomoći će i ako oštricu noža namažete sokom limuna koji ublažava djelovanje sumpornih komponenti luka, piše superzena.rs

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.