10 insajderskih tajni koje osoblje restorana zapravo želi da znate

Lifestyle 04. pro 201817:19 > 18:03
Ilustracija

Svi volimo jesti u restoranima, no ponekad se u njima kriju zamke. Jedna od glavnih je meni stoga insajderi industrije savjetuju kako se ponašati i što izbjegavati u restoranima.

U restoranu vas mogu opelješiti, možete se zamjeriti konobaru, a možete i dobiti neku crijevnu bolest. No, ako se budete držali ovih deset uputa, to možete izbjeći, piše Time. 

1. Ne vjerujte napisanim kalorijama 

Ako sjedite u restoranu koji ima jasno navedenu količinu kalorija koje ima svako jelo, bolje vam je računati da ima sigurno barem koju više jer je kalorije teško odrediti. Greška je najčešće oko 20%, gore ili dolje, odnosno više ili manje kalorija. 

Postoji nekoliko stvari koje hranu u restoranima čini ukusnom. Prva je maslac, druga sol. Kada idete u restoran, računajte na to da će u vašem jelu biti puno više maslaca i soli no što biste vi stavili u vaše jelo koje pripremate. 

2. Kako jesti zdravo, a jesti vani? 

Jelo koje se sastoji od zdravih namirnica, ne mora nužno biti zdravo i kada se pripremi. Ako želite jesti zdravo, izbjegavajte prženo i pohano. Najzdravija hrana prema mnogim nutricionistima je riba s roštilja. Nemasna je i pripremana na zdrav način, bez ulja. 

3. Tjestenina nije toliko loša, no izaberite radije domaću

Izaberite restorane koji nude domaću tjesteninu iz vlastite izrade. To je bolji izbor nego procesuirana, konzervirana tjestenina iz prodavaonice. I obavezno pazite na veličinu porcije! Ako vam je porcija prevelika, podijelite ju s prijateljem ili tražite da vam spakiraju ostatak za kasnije. 

4. To što hrana ne sadrži gluten, ne znači nužno i da je zdrava

Bezglutenska tjestenina, primjerice ima jednaku kalorijsku vrijednost kao i ona s glutenom. Bezglutenska prehrana veliki je trend u svijetu, no nutricionisti savjetuju da ju izbjegavate osim ako ne patite od celijakije ili dobivate alergijsku reackiju od glutena. 

5. Ne zaboravite na napojnicu

 Napojnica nije samo znak pristojnosti već nužnost. Ne zaboravite da u mnogim zemljama oni koji vam pripremaju i poslužuju hranu većinu svoje plaće dobiju od napojnica. Sustav napojnica varira od zemlje do zemlje pa se prije nego što otputujete raspitajte o lokalnim običajima i postotku napojnice. U nekim zemljama i restoranima, napojnica je uračunata u cijenu. 

6. Vjerujte preporukama 

Kada niste sigurni što naručiti, upitajte konobara za preporuku. Što je restoran bolji, to će konobar biti upućeniji u to što da vam preporuči. 

7. Mušterija je uvijek u pravu 

Ova stara poslovica ne vrijedi baš uvijek jer ima iznimaka koje potvrđuju ovo pravilo. U slučaju da je mušterija bezobrazna, agresivna ili pretjerano pijana, onda definitivno nije u pravu i osoblje restorana ima svako pravo reagirati na takvo ponašanje. 

8. Sve ispod srednje kuhanog/pečenog je nedovoljno kuhano/pečeno

Idući puta kada vas upitaju kako želite da vam ispeku pljeskavicu za hamburger, a vi kažete ‘srednje pečeno’, dobro razmislite prije nego što to kažete. Srednje i slabo pečeno meso, osobito u neprovjerenim restoranima i pečenjarnicama glavni je izvor zaraze raznim crijevnim bolestima. Kako biste izbjegli kontaminaciju, tražite da vam meso dobro ispeku. 

9. Većina trovanja hranom uzrokuje voće i povrće

Mnoge bakterije, na primjer escherichia coli, nalaze se u voću i povrću, a mogu biti i smrtonosne. Takvo trovanje hranom možete izbjeći jedino ako se držite potpuno kuhanog menija. Držite se toga, osobito u sumnjivim, neprovjerenim restoranima. 

10. Istražujte

Guglajte, surfajte, pretražujte… Ako želite dobro i kvalitetno jesti u restoranima, postoji puno načina da se o njima informirate. A što se tiče hranjivih vrijednosti i kvalitete namirnica, ne ustručavajte se postavljati pitanja. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.