Prema podacima EWG-a usprkos pranju na više od 65 posto voća i povrća ostaju štetne kemijske tvari koje izazivaju niz tegoba i bolesti...
Kemijska sredstva koja preventivno djeluju protiv nametnika i bolesti imaju štetno djelovanje na zdravlje ljudi kod kojih izaziva brojne komplikacije.
Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka.
Zato se preporučuje povrće i voće dobro oprati te prema potrebi oguliti. Voće i povrće na policama trgovina prepuno je pesticida koji se pranjem mogu ukloniti tek u manjoj mjeri. Prema podacima neprofitne američke organizacije Environmental Working Group usprkos pranju na više od 65 posto plodova ostat će štetne kemijske tvari.
Stoga blagotvorno djelovanje vitamina i minerala pada u drugi plan jer moguće negativne posljedice djelovanja pesticida jače od dobrobiti.
Prema novom istraživanju EWG-a za 2019. povrće čije su ga dobrobiti lansirale među najzdravije namirnice pri samom je vrhu ljestvice hrane s najviše pesticida.
Prema njihovoj studiji čak 60 posto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene tvari, piše PunKufer.
Krumpir, celer, rajčice, kruške, trešnje, breskve, grožđe, jabuke, nektarine, kelj, špinat, jagode – nerijetko su najzagađenije pesticidima.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.