Iako na svijetu postoji više od sto vrsta kave, ljudi uglavnom konzumiraju samo dvije. Arabica i robusta dvije su vrste biljke kavovca čija se zrna koriste za pripremu opojnog tamnog napitka...
Kava se uzgaja samo u sedamdesetak zemalja svijeta smještenih u ekvatorijalnom području Južne Amerike, Afrike i Azije.
Coffea arabica uspijeva samo na visokim predjelima između 900 i 1800 metara nadmorske visine i na optimalnoj temperaturi od 15 do 24 °C.
Koja je kava delikatnija, a koja robusnija?
Plodovi u tim uvjetima dozrijevaju za sedam do devet mjeseci, pri čemu se razvijaju specifični okusi i arome.
Biljka kave arabike mnogo je delikatnija, osjetljiva je na bolesti, nametnike i klimatske promjene pa je stoga zahtjevnija za proizvodnju.
Na arabiku otpada više od 70 % proizvodnje, a plantaže se nalaze u zemljama Afrike i Južne Amerike. Brazil je najveći svjetski proizvođač te vrste kave.
Coffea canephora ili robusta, kako joj samo ime kaže, robusnija je i izdržljivija nego arabika. Uspijeva na niskim nadmorskim visinama do 700 metara, može izdržati više sunca i veće temperature.
S obzirom na njezinu otpornost i vrlo visoke prinose, robusta je u konačnici jeftinija za proizvodnju. Ovaj tip kave uzgaja se u zemljama Azije i Afrike, a Vijetnam je proizvede najviše na svijetu.
Zrno arabike ovalnog je oblika s karakterističnom blago zaobljenom linijom koja se proteže po sredini. Robustino zrno manje je i okruglog oblika, a crta na sredini je ravnija.
Obje vrste kave imaju blagodati za zdravlje, no koncentracija dobrih sastojaka ponešto se razlikuje. Tako robusta ima gotovo dva puta više kofeina nego arabika, a također sadrži više razine klorogenične kiseline, antioksidansa koji utječe na reguliranje tjelesne težine i pomaže pri mršavljenju.
Arabika sadrži dvostruko veću koncentraciju aromatičnih ulja i prirodnog šećera koji utječu na njezin okus.
Okusi i arome
Najveća razlika između te dvije vrste kave upravo je u okusu. Zbog visokog udjela kofeina robusta je teška, gorka i ima zemljast okus. Okus arabike prirodno je slađi i lakši, a aromatična ulja daju cvjetne i voćne note koje kavu čine posebnom i ukusnijom za istančana nepca.
Zaokružen i pun okus arabike te bogate arome razlog su zbog kojeg se arabika smatra cjenjenijom vrstom kave.
Zbog navedenih činjenica arabika se smatra kvalitetnijom vrstom kave i čest je odabir poznavatelja. Međutim, posebni uvjeti uzgoja čine arabiku težom za proizvodnju, što se odražava na višu cijenu.
Bilo da je u pitanju mješavina ili stopostotna arabika, kava je zasigurno kraljica među toplim napitcima, piše Punkufer.hr.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.