Je li sigurno jesti meko kuhana jaja? Evo tko ih treba izbjegavati

Lifestyle 17. ruj 202220:30 0 komentara
Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Sjajna stvar s jajima je to što, osim što su zdrava i bogata proteinima, mogu se pripremiti na cijeli niz načina. Meko kuhana jaja jako su često izbor za doručak, bilo da ih pripremate kod kuće ili doručkujete u omiljenom restoranu. Ipak, treba imati na umu da gotovo sirova jaja, kao što su često meko kuhana, sa sobom nose rizik.

Premda su ukusna, jesu li tekući žumanjci sigurni za jelo? I koliko se zapravo moraju kuhati jaja da se žumanjak ne bi stvrdnuo?

Rizik od premekanih jaja

Najveći rizik kod meko kuhanih jaja je salmonela. Radi se o bakteriji koja može doći u vodu ili hranu i onda uzrokuje razne negativne posljedice za zdravlje poput proljeva, povišene temperature, zimice, a u nekim slučajevima i teže simptome. Salmonela će se puno češće naći u nedovoljno kuhanoj ili sirovoj hrani, nego u kuhanoj.

Stručnjaci ističu da se salmonela može naći u svakoj hrani životinjskog porijekla, od jaja do mesa, a definitivno nije sigurno jesti nedovoljno kuhano ili nekuhano.

Koliko meko je premekano?

Najveća dilema u cijeloj ovoj priči je koliko onda jaje treba kuhati da bismo bili sigurni, odnosno koliko kuhano jaje je premekano?

“Najbolji savjet je – kad pečete jaja, pecite ih najmanje dvije ili tri minute. Znat ćete da je gotovo ako više nema prozirnog želatinoznog dijela kod bjelanjaka. Što se tiče žumanjka, kad protresete posudu, on se ne bi trebao tresti ili ako volite mekane žumanjke, onda se može lagano protresti”, objašanjavaju stručnjaci.

Razinu sigurnosti jaja povećat će čuvanje jaja. Ona se moraju držati u frižideru jer kako raste temperatura jaja, raste i šansa za razvoj bakterija.

Želite li biti sigurni i pojesti meko kuhano jaje, odaberite pasterizirano. Pasterizacija nije kuhanje jaja, ali se ona lagano zagriju do stupnja koji ubije opasne bakterije.

Također, važno je baciti sva jaja sa slomljenom ljuskom kao i oprati ruke prije i poslije diranja sirovih jaja kako se bakterije ne bi prenijele.

Tko ne bi smio jesti meko kuhana jaja?

Unatoč rizicima zdravi se ljudi ne trebaju pribojavati problema od mekanog žumanjka.

“Jedine osobe koje savjetujemo da budu oprezne s jajima, su trudnice, djeca mlađa od pet godina i osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom, piše Huffington Post.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!