Luk je jedna od namirnica koju svi redovito koristimo, ali često nas tijekom rezanja može rasplakati. Kad režete luk, proizvodi se niz kemijskih reakcija koje oslobađaju propanetski S-oksid, tvar koja nadražuje oči i zbog koje se rasplačemo.
Evo pet savjeta uz koje ćete lako narezati luk bez da se rasplačete.
1. Oštar nož
Za rezanje luka bez suza trebali biste koristiti jako oštar nož. Oštar nož će manje oštetiti stanične zidove luka zbog čega će se otpustiti manje nadražajnih stvari koje potiču suze.
2. Otvorene rezove držite podalje od sebe
Čim prerežete luk na pola, okrenite obje polovice prema dolje na dasci za rezanje. Onu polovicu koju trenutno ne režete nemojte odmah oguliti. Kada ste izrezali jednu polovicu, nasjeckani luk prebacite u zdjelu i stavite je sa strane, podalje od vas. Nakon toga uzmite i drugu polovicu luka, ogulite je i nasjeckajte luk na sitno.
3. Režite luk na ispravan način
Kulinarski šefove pridržavaju se ispravnog načina rezanja i sjeckanja luka pri čemu otvorene rezove luka drže okrenute cijelo vrijeme prema dasci za rezanje.
4. Ohladite luk
Stavite luk na neko vrijeme u frižider da se ohladi. Hladan luk otpušta manje S-oksida, što znači da će vam oči manje suziti. Zapamtite, luk stavite privremeno u frižider, nipošto u zamrzivač! Luk iz zamrzivača bit će mekan i gnjecav kad se odledi pa nećete moći uživati u punoj teksturi ove namirnice.
5. Uključite napu
Stavite dasku za rezanje u blizini štednjaka i uključite napu tijekom rezanja luka, savjetuje Kitchn. Napa će povuči tvari koje nadražuju oči pa se nećete rasplakati.
Bonus savjet: Ako vam ništa od toga ne pomogne, razmislite da kupite naočale za kuhanje koje će vam oči u potpunosti zaštititi od tvari koje nadražuju tijekom rezanja luka.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!