Ovo neobično povrće potječe iz Perua i Bolivije, gdje se uzgaja od davnina, a u Europu je došao u 19. stoljeću. Njegova vanjska koža je plavoljubičasta do gotovo crna, dok je unutarnje meso plave ili ljubičaste boje, čak i nakon kuhanja.
Iako je okusom gotovo isti kao i obični krumpir, šarm mu daje upravo plava boja koju ima zahvaljujući pigmentu antocijanu iz skupine flavonoida.
To su biljni pigmenti koji se nalaze i u mnogim drugim namirnicama poput borovnica, kupina, brusnica, višanja te se smatraju snažnim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv preranog starenja i čuvaju stanice od oksidativnog stresa koji uzrokuju slobodni radikali.
Nutritivna vrijednost plavog krumpira
Plavi krumpir nešto je suši od običnog te okusom sličan, ali više orašast. Sadi se na proljeće kad i običan krumpir te se bere krajem kolovoza. Osim što na tanjuru izgleda kao malo remek-djelo, plavi krumpir ima mnoge zdravstvene prednosti:
- lako se probavlja
- snižava visok tlak
- prepun je antioksidanata
- poboljšava protok krvi
- pomaže u sprječavanju nekih vrsta raka
- poboljšava probavu
- stimulira jetru
Kako jesti plavi krumpir?
Plavi krumpir odlična je zamjena za običan krumpir jer će vašem obroku dati dozu zanimljivosti. Može se kuhati, peći, pržiti, a izvrsno se slaže s mesom, ostalim povrćem, češnjakom i maslinovim uljem.
Za razliku od kore običnog krumpira koju se ne preporučuje jesti, kora plavog je jestiva, ali krumpir prije pripreme u kori morate dobro oprati. Također, plavi krumpir se neće raspasti tijekom pripreme, ali prženjem u dubokom ulju gubi nutritivnu vrijednost.
Da biste iskoristili blagodati njegovog rezistentnog škroba, od ljubičastog krumpira napravite krumpirovu salatu.
Salata od plavog krumpira
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g plavog krumpira
- 4 mlada luka
- sol, papar, ružmarin
- 2 kuhana jaja
- 100 g zelenih mahuna
- maslinovo ulje
- jabučni ocat
Priprema:
Krumpir i mahune skuhajte. Krumpir narežite na ploške, mladi luk na sitno te sve pomiješajte s mahunama. Jaja također narežite na ploške i dodajte salati. Sve posolite i popaprite po želji, začinite ružmarinom, octom i uljem te dobro promiješajte, pazeći da povrće zadrži oblik.
Pire od plavog krumpira s pekan orasima
Plavi krumpir može biti odličan prilog mesu. Kako biste ovo jednostavno jelo podigli na višu razinu, dodajte mu začine i namirnice koje obično ne stavljamo u pire.
Sastojci:
- 2 do 3 velika plava krumpira
- 230 g vrhnja
- 4 žlice maslaca
- pola žličice cimeta
- prstohvat mljevenog kardamoma
- soli po želji
- šaka tostiranih pekan oraha
Priprema:
Krumpir skuhajte u slanoj vodi dok vilica ne prolazi kroz njega. Ocijedite ga i vratite u lonac te mu dodajte vrhnje, rastopljeni maslac, prstohvat soli te sve zgnječite gnječilicom za krumpir dok ne postignete željenu konzistenciju. Krumpir začinite cimetom i kardamomom te ga ukrasite usitnjenim tostiranim pekan orasima.
Dobar tek!
Gdje kupiti plavi krumpir?
Krumpir plave boje rijetko dolazi u trgovine, ali ga možete naći u sezoni branja, dakle u jesen u oglasnicima poput Njuškala ili na raznim OPG-ovima. Što se tiče cijene, ona se kreće od 10-15 kuna po kilogramu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!