Fina i ukusna, jaja su namirnica puna proteina i pridonose zdravlju. Ipak, stručnjaci upozoravaju na jaje ponekad može biti dom opasne bakterije koja može uzrokovati probleme sa zdravljem.
Jaja predstavljaju najčišći oblik proteina (bjelanjak) koji je koristan za organizam i mršavljenje, a za normalnu razinu kolesterola ne biste smjeli pojesti više od dva jaja dnevno – opasnosti kolesterola se kriju u žumanjku. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog kolesterola koji pomaže regulirati razinu onog lošeg. Žumanjak također sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degeneracije.
No ipak treba paziti da im nije istekao rok trajanja kako biste izbjegli zdravstvene probleme. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD-a savjetuje da je potrebno zaštititi se i provjeriti je li jaje pokvareno prije jela.
Što će otkriti da ih trebate baciti?
Ako je bjelanjak poprimio nijansu perle ili ružičaste, bacite jaje odmah, savjetuju stručnjaci iz USDA-e. Promjena u boji, koliko god suptilna bila, može javljati da se radi o pokvarenoj namirnici radi bakterije Pseudomonas, a ona je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.
“Ova bakterija stvara pigment u bjelanjku jajeta, pa ako primijetiti da bjelanjak nema vama poznatu boju, bacite ga“, savjetuju stručnjaci.
Osim navedenih boja, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge vidljive promjene. Dakle, može se raditi o promjeni mirisa, a bjelanjak može poprimiti i zelenkastu boju, prenosi Ordinacija.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!