Nije istina da je tjestenina zabranjena ako ste na dijeti.
Iako je na lošem glasu zbog visokog udjela ugljikohidrata, tjestenina, pa ni bilo koja druga namirnica, ne može uzrokovati debljanje ili mršavljenje sama od sebe. Bitno je koliko kalorija unosimo, a koliko potrošimo u danu.
Osim toga, sada postoje i posebne tjestenine koja imaju više vlakana i proteina pa uvijek možete izabrati i te opcije.
Biljna tjestenina
Šarena tjestenina nekada je bila samo obojana, a danas je zaista napravljena od biljaka. Recimo, ona od slanutka. Ona sadrži 25% manje ugljikohidrata i 50% više proteina nego obična tjestenina. Najbolje od svega, ipak, ona je gotovo identična okusom i teksturom tradicionalnoj tjestenini.
Proteinska tjestenina
Obična tjestenina ima oko 7 grama proteina, ona proteinska može imati i do 50 grama proteina. Uz to, ima i puno vlakana, a manje ugljikohidrata.
Integralna tjestenina
Integralna tjestenina najzdravija je opcija i ona sadrži i do 5 graman vlakana po porciji.
Tradicionalna tjestenina
Iako je na lošem glasu, tradicionalna tjestenina ima 2 grama vlakana i 7 grama proteina po porciji.
Bezglutenska tjestenina
Većina bezglutenske tjestenina ima jako malo vlakana i ako ej predugo kuhate pretvara se u kašicu. Ključ je pronaći onu koja ima vlakana, nema glutena i ne razmače se, piše Eat this.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!