Istraživanje koje su proveli istraživači otkrilo je da pranje voća i povrća ili oslanjanje na standardne postupke neće spriječiti konzumaciju štetnih pesticida.
Studija bi vas mogla potaknuti da počnete (temeljitije) guliti svoje voće i povrće.
Znanstvenici savjetuju kupcima svježeg voća i povrća da uklone koru sa krastavaca i jabuka, upozoravajući da jednostavno pranje nije dovoljno da ih riješi potencijalno opasnih pesticida.
Istraživači s Poljoprivrednog sveučilišta Anhui u Kini upotrijebili su sofisticirane tehnologije za otkrivanje kemikalija, uključujući laserske zrake i inovativni ‘SERS’ film, kako bi istražili tvari prisutne na kori raznih prehrambenih proizvoda.
Istraživanje štetnih tvari nadišla je kore krastavaca i jabuka i uključila i čili u prahu, škampe i rižu.
Zabrinjavajuće, nalazi pokazuju da standardno pranje voća ili mjere sigurnosti hrane nisu primjerene za eliminaciju pesticida.
Piling umjesto pranja
“Ova studija, smještena unutar ekspanzivnog područja sigurnosti hrane, nastoji pružiti zdravstvene smjernice potrošačima”, rekao je profesor Dongdong Ye, autor rada, za The Guardian, a prenosi Express.
“Istraživanje tvrdi da piling može učinkovito eliminirati gotovo sve ostatke pesticida, za razliku od prakse pranja koja se često preporučuje.”
U tijeku studije, objavljeno je da su znanstvenici primijenili fungicide tiram i karbendazim na uzorcima. Dok je EU prethodno obustavio upotrebu tirama, te se kemikalije još uvijek koriste u drugim regijama diljem svijeta.
Posebno u slučaju jabuka, otkrili su da pesticidi ne samo da ostaju na koži nakon pranja vodom, već prodiru i kroz vanjski sloj pulpe. Ali odrezati vanjski sloj može biti dovoljan da izbjegnete unos kemikalija.
Iako je Cancer Research prethodno tvrdilo da konzumacija malih količina pesticida neće pogoršati rizik od raka, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se shvatio puni učinak ovih kemikalija.
Potrebni napori molekularne biologije
Njegovi istraživači priznali su da njihov pregled nije bio iscrpan u opsegu, ali su savjetovali:
“Ako želimo izbjeći uvođenje štetnih kemikalija u okoliš u budućnosti, potrebni su integrirani napori molekularne biologije, toksikologije pesticida i epidemiologije pomoći identificirati tvari kancerogene za ljude i time poboljšati naše razumijevanje ljudske karcinogenosti i smanjiti rizik od raka.”
U međuvremenu, izvješće Poljoprivrednog sveučilišta Anhui zaključuje:
“Vjerujemo da operacija guljenja može učinkovito izbjeći opasnosti od pesticida u epidermisu ploda i u blizini epidermalne pulpe, čime se smanjuje vjerojatnost gutanja pesticida.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!