Nešto se doista nevjerojatno događa kada koristite koru od banane

Uncategorized 23. svi 202422:53 0 komentara
Luis Quintero / Pexels

Svaki put kad ogulite bananu i bacite joj koru, bacate ukusan, hranjiv međuobrok. Nedavna studija koju je proveo ACS Food Science & Technology pokazala je da ako se kore banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u peciva koja imaju jednako dobar okus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Osim ako niste predani čitatelj veganskih kuharskih blogova ili obožavatelj Nigelle Lawson, vjerojatno nikada niste razmišljali o kuhanju s korom od banane. Ali ne samo da je savršeno sigurno, znanstvenici su također pokazali da je stvarno dobro za vas.

Kada su proizvodi eksperimenta testirani okusom, potrošači su izjavili da su bili jednako zadovoljni okusima kao i šećernim keksima bez kore.

Čak ćete dobiti i izdašnu porciju minerala i hranjivih tvari u borbi protiv raka. Obogaćeni korom od banane, primjerice, šećerni keksi napravljeni u studiji sadržavali su puno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidativnih spojeva, prenosi sciencealert.

Loša strana je da je dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo kolačićima koji su pomalo smeđi i tvrdi, vjerojatno zbog dodatnih vlakana. No kada su se radile serije s brašnom koje je sadržavalo 7,5 posto kore od banane, kolačići su postigli daleko privlačniju teksturu.

Kao bonus, roba je također dobro izdržala na polici tri mjeseca pri sobnoj temperaturi.

Dok se studija bavila samo posljedicama dodavanja kore od banane pečenim kolačićima, rezultati sugeriraju da bi također vrijedilo razmisliti o korištenju brašna od kore banane u kruhu, kolačima i tjestenini.

Prošle je godine, na primjer, studija o kolaču od kore banane otkrila da žuta kora voća daje prirodnu prehrambenu boju pečenom proizvodu, kao i nutritivni poticaj.

U međuvremenu je studija iz 2016. otkrila da zamjena do 10 posto pšeničnog brašna brašnom od kore banane može obogatiti pečeni kruh većim sadržajem proteina, ugljikohidrata i masti.

Konzumiranje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, već može pomoći u smanjenju bacanja hrane. Otprilike 40 posto težine banane nalazi se u kori, a većinu vremena ova kora prepuna hranjivih tvari jednostavno se baci.

Naravno, kora banane je prilično beskorisna kada je sirova. Ali ako su dobro pripremljeni, zapravo mogu biti prokleto dobrog okusa. Mogu čak produžiti rok trajanja nekih proizvoda budući da pilinzi imaju antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Isto vrijedi i za druge voćne kore, poput kore manga, za koju je također utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov okus.

Dakle, sljedeći put kad skinete bananu zbog voća, razmislite o tome da zadržite koru. Vaš će vam trbuh kasnije možda biti zahvalan.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!