Tjesteninu smo navikli kuhati u loncu s puno vode u koju tjesteninu stavimo tek kada prokuha. No postoji i jedan drugačiji način kuhanja tjestenine u kojem se koristi puno manje vode, a i tjestenina je brže kuhana što znači da se štedi i potrošnja električne energije.
Način kuhanja tjestenine koji je opisala Zadovoljna također garantira to da se tjestenina neće slijepiti: umjesto lonca koristite malo dublju tavu.
Kako skuhati tjesteninu uz puno manju potrošnju vode i struje?
1. Tjesteninu stavite u praznu tavu, ulijte hladne vode dovoljno da prekrije tjesteninu i tek zatim upalite štednjak. Zašto je tjesteninu bolje staviti u hladnu vodu? Zato jer se na taj način tjestenina neće slijepiti.
2. Tjesteninu povremeno i po potrebi promiješajte drvenom kuhačom. Ovisno o vrsti tjestenine, vrijeme kuhanja trajat će 7 do 10 minuta. Vodu u kojoj se tjestenina kuhala možete iskoristiti i u pripremi umaka za tjesteninu.