Tjesteninu smo svi skuhali barem jednom u životu. Međutim, malo je toga potrebno da tjestenina bude savršena, ali svejedno često bude ljepljiva, a i voda u kojoj se kuhala najčešće se baci. Donosimo 5 najvećih grešaka koje ljudi rade kad kuhaju tjesteninu.
1. Premala posuda za kuhanje
Tjesteninu je važno kuhati u što većoj posudi sa što više vode, jer se tijekom kuhanja širi i treba joj više prostora. Ako tjesteninu kuhate u manjoj posudi, riskirate da postane premekana, ljepljiva i kašasta.
2. Prerano soljenje vode
Vodu u kojoj se kuha tjestenina treba posoliti tek nakon što uzavre, jer će na taj način tjestenina bolje apsorbirati sol.
3. Stavljanje ulja u vodu
Pogreška je stavljati ulje u vodu u kojoj se kuha tjestenina, kako bi se izbjegla ljepljivost tjestenine. Ljepljivost se izbjegava redovitim miješanjem tijekom kuhanja. Ulje, zapravo, ničemu ne služi, nego samo stvori masni sloj na površini tjestenine, zbog kojega umaci koje kasnije dodajete klize s nje.
4. Ispiranje tjestenine nakon kuhanja
Ukoliko ovo činite nakon kuhanja, doslovno ispirete okus tjestenine, koja dobiva vodenasti, bljutav okus, a obzirom da ste isprali i škrob, tjestenina nije više kremozna.
5. Bacanje vode u kojoj se kuhala tjestenina
Obzirom da tjestenina tijekom kuhanja u vodu otpušta škrob, kuhari savjetuju iskorištavanje te vode za zgušnjavanje umaka, koje ćete poslužiti uz tjesteninu, piše Zadovoljna.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.