Bilo da se radi o kavi s mlijekom ili čistoj crnoj kavi, sa šećerom ili bez šećera, činjenica jest da većina ljudi svoju kavu voli piti vruću ili toplu. Novo istraživanje pokazuje da je za zdravlje najoptimalnija - hladna kava.
Ipak, kad kažemo da je hladna kava najzdravija, ne znači da trebate već skuhanu kavu pustiti da se ohladi. Nije svaka vrsta hladne kave jednako zdrava za organizam. Naime, zdrava je samo ona koja se i hladna ‘skuha’.
Recept je vrlo jednostavan. Mljevenu kavu stavite u hladnu vodu i ostavite 12 sati. Nakon toga mješavinu procijedite i možete je piti. Ovakav način pripreme kave naziva se i Toddy sustav, a hladno ‘kuhana’ kava znatno manje šteti probavnim organima od klasične kuhane kave. Osim toga, možete u šalicu hladne vode staviti žličicu ili dvije kave i stavite u hladnjak preko noći. Za ujutro imate spreman zdravi napitak.
Prilikom klasičnoga se kuhanja, naime, iz zrnaca kave otpuštaju otrovna ulja. ‘Hladno ‘kuhana’ kava osnovnija je i pomaže u boljem funkcioniranju ljudskoga tijela’, kazala je Vicki Edgson, stručnjakinja za nutricionizam. Osim toga, za razliku od klasične kuhane kave, hladna je kava lakše probavljiva, a navodno je i puno ukusnija.
Kemičarka s UCLA-a Alice Phung objasnila je kako ulja koja zrna kave sadrže oksidiraju prilikom zagrijavanja i otpuštaju određenu kiselinu, koja kavi daje gorko-kiselkast okus.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.