U Kini pronađeni tragovi piva stari više od 5.000 godina

Freeimages/bretz

Arheolozi su u Kini pronašli tragove usavršenog piva otprije oko 5.000 godina, napravljenog fermentacijom plodova raznih biljaka, među kojima i ječma.

Američka Akademija znanosti priopćila je danas da su arheolozi identificirali ječam u tragovima piva nađenim u Mijiayji, na sjeveroistoku Kine, i istaknula da je to najstariji fosil ječma, biljke koja potječe iz Europe.

“Otkriće ukazuje da se ječam jako dugo koristio za proizvodnju piva, prije no što je postao usjev”, izjavili su arheolozi Jiajing Wang i Lee Liu sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

Arheolozi su našli ostatke posuda koje su služile za pravljenje piva. Pored ječma, u fermentaciji su korišteni šećer i škrob, što ukazuje da su Kinezi usavršili pravljenje piva, dodali su istraživači.

Prema njihovim riječima, sličan su recept za pivo koristili stari Egipćani, Perzijanci i Armenci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.