Istraživanja su pokazala kako je konzumiranje tamne čokolade jako zdravo te može pozitivno utjecati na funkcioniranje organa, raspoloženje pa čak i mršavljenje.
Mozak
Tamna čokolada dobro utječe na mozak. Naime, puna je antioksidansa koji pospješuju koncentraciju i pamćenje te sadrži određene kemijske sastojke koji imaju dobar utjecaj na raspoloženje.
To se prvenstveno odnosi na feniletilamin, odnosno, kemikaliju koju mozak proizvodi kada se osjećamo zaljubljeni.
Također, pojačava dotok krvi u mozak i na taj način poboljšava kognitivne funkcije, a također smanjuje opasnost od moždanog udara.
Srce
Istraživanja pokazuju kako konzumiranje tamne čokolade, dva ili tri puta tijekom tjedna, može smanjiti krvni tlak te poboljšati protok krvi. Dobro utječe na zdravlje arterija koje štiti od otvrdnuća.
Vitamini i energija
Tamna čokolada puna je vitamina i minerala koji dobro utječu na rad stanica te se zbog toga osjećamo odmornije i zdravije. Bogata je kalijem, magnezijem i željezom.
Raspoloženje
Kakao u tamnoj čokoladi potiče prirodno otpuštanje endorfina, odnosno, hormona sreće, a to drastično utjeće na poboljšanje našeg raspoloženja.
Kontrola razine šećera
Pozitivno utječe na krvne stanice koje štiti od dijabetesa. Poboljšava normalno djelovanje stanica i normalnu razinu prirodnog inzulina. Puna je antioksidansa koji štite stanice od oštećenja.
Neki znanstvenici smatraju kako antioksidansi iz tamne čokolada mogu zaštititi tijelo od pojave raka te usporiti znakove starenja.
Mršavljenje
Iako zvuču nevjerojatno, tamna čokolada pospješuje mršavljenje. Ako jedemo tamnu čokolada u manjim količinama to će utjecati na smanjenje naše tjelesne težine.