Iako često zbog brzog načina života i nedostatka vremena podgrijavamo hranu i namirnice u mnogo slučajeva to nije preporučljivo. Naime, podgrijavanjem mnoge namirnice mijenjaju kemijsku strukturu te postanu štetne i toksične.
Špinat, repa i celer
Sadržavaju u sebi nitrate koji se zagrijavanjem pretvaraju u nitrozamnine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji i uvijek ga trebate jesti svježeg.
Gljive
Sastav gljiva se zbog zagrijavanja proteina lako mijenja te postaje izuzetno štetan. Preporuča se samo blago zagrijavanje do 70 stupnjeva Celzijevih.
Krumpir
Krumpir nakon zagrijavanja gubi neke nutricionističke vrijednosti, a istraživanja su pokazala kako je najzdraviji kuhan i ohlađen. Hlađenjem dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje na organizam.
Meso
Zagrijavanje proteina na visokom temperaturama duže vrijeme mijenja njihovu strukturu koja našem organizmu postaje nepoznata, toksična i neprobavljiva.
Ostala rizična hrana
To se prvenstveno odnosi na meso peradi, blago termički obrađene školjke, mliječne proizvode koji sadržavaju jaja, dimljene i kuhane ribe. Kod ovih namirnica podgrijavanje ne bi trebali uzeti u obzir. S druge strane bez opasnosti možemo podgrijavati razne žitarice poput riže i ječma.