Loše skladištenje voća i povrća je najpogubnije - jer znači bacanje novca. Ako se namirnice ne čuvaju na adekvatan način, one vrlo brzo propadaju i trule.
Dobro znamo da se jabuke moraju držati odvojeno od drugog voća jer su osjetljive, ali i da jedna trula jabuka može “zaraziti” cijelu košaru ili vreću.
Zanimljivo je da jabuka u sazrijevanju može uništiti “brdo” lubenica ako su skladištene na istom mjestu. No, jabuka nije jedina koja radi štetu drugom voću.
U tu “opasnu” grupu još spadaju kruške, kajsije, breskve, šljive, banane, kivi i mango. Sve navedeno voće ispušta visoku koncentraciju etilena i time utječe na boju i sočnost, a time u konačnici i na kvalitetu voća u njihovoj blizini, piše Daily Mail.
Što se povrća tiče, na etilen su osjetljivi krumpir, grašak, zelena salata, mrkva, šparoge i brukola.
Krumpir je posebno osjetljiv pa njega treba čuvati da hladnom i tamnom mjestu, daleko od svog voća i “štetnog” povrća, a kako bi se spriječilo njegovo klijanje.
Kada je u pitanju propadanje, najotporniji plodovi su višnje i borovnice.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.