Ne postoji razlog zbog kojeg bi trebali izbjegavati gluten

Lifestyle 09. sij 201816:36 > 16:38
Pixabay

Ne postoji razlog zbog kojeg biste trebali jesti hranu bez glutena, osim ako bolujete od celijakije, smatraju stručnjaci.

Bezglutenska prehrana postala je gastronomski trend, čak i među onima kojima bi bilo dobro da gluten uvrste u svoju prehranu.

Suzanne Mahady je klinička epidemiologinja i gastroenterologinja koja predaje na Sveučilištu Monash u Australiji. Ona savjetuje da se gluten ne bi trebao izbjegavati, osim u slučaju oboljelih od celijakije. U suprotnom, izlažete se nepotrebnim zdravstvenim rizicima, prenosi Independent.

“Ljudi koji ne boluju od celijakije nemaju razloga izbjegavati gluten i pridržavati se bezglutenske dijete. Nema nijednog dokaza koji bi pokazao da to pomaže zdravlju”, napisala je za The Conversation.

“Moguće da je i suprotno od toga, i da izbjegavanje glutena i žitarica može dovesti do smanjenog unosa vlakana koja su našem organizmu potrebna”, kaže ona.

Još 1999. istraživači sa sveučilišta u Torontu zaključili su kako konzumiranje pšeničnih vlakana može osigurati dodatnu zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i smanjiti razinu triglicerida u krvi. Posljednje studije došle su do sličnih zaključaka.

Izbjegavanje glutena povezano je i s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.