Hrvatske procjene govore o 4 milijarde kuna vrijednih namirnica koje svake godine završe u smeću, više od 1000 kuna po građaninu. No iako smo i dalje nesigurni u značenje oznaka "upotrijebiti do..." i "najbolje upotrijebiti do...", kriza je mnoge naučila kako hranu održati upotrebljivom dulje.
Tome u prilog govori i sve više trgovina hranom u svijetu kojoj je istekao rok pa nije čudno što se, nakon što je i Vijeće EU načelo taj problem, njime ovih dana bavi i Hrvatska koja želi ozakoniti mogućnost doniranja takve hrane umjesto da završava u smeću.
Procjenjuje se da je jestivo najmanje 15% od oko 89 milijuna tona kupljene hrane koja svake godine u Europi završi u smeću. A takvo razbacivanje ne poteže samo problem socijalne osjetljivosti i siromaštva po kojemu je Hrvatska na 6. mjestu u Europi nego i društvene odgovornosti, zbrinjavanja takve robe, planiranja budžeta…, objašnjava Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK.
Mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ-a, kaže kako je navedeni rok trajanja hrane na ambalaži garancija proizvođača da će u tom vremenu hrana u najvećoj mjeri zadržati svojstva koja je imala nakon pakiranja. Jasno je da to nije datum nakon kojeg se baš ništa ne bi smjelo konzumirati. No valja biti na oprezu, pogotovo kod brže pokvarljive hrane s oznakom “upotrijebiti do”, piše Večernji list.
Piletina
Kvari se već dan ili dva nakon isteka roka trajanja. Pile se često nakon klanja stavlja u vruću vodu radi lakšeg čupanja perja, a to ubrzava rast bakterija
Mesne prerađevine
S njima nemojte riskirati. Povećavaju rizik od infekcija uzrokovanih bakterijama poput E. coli, listerije… koje se brzo razmnožavanju i u hladnjaku
Začini
Čili u prahu, cimet, ljuta paprika, papar, mogu trajati i 6 pa i 24 mjeseca nakon roka, ako ne dobiju ‘podstanare’, kao i kava i čaj, šećer, sol…
Kečap i senf
Kečap u hladnjaku može zadržati kvalitetu do šest mjeseci nakon isteka roka trajanja, a kupovni senf i godinu dana nakon isteka roka
Sir
Tvrdi sir jestiv je i ako se pojavila plijesan izvana. Unutrašnjost je i dalje zdrava i jestiva. Meke sireve poput brieja ili camemberta bacite
Maslac
Dva tjedna nakon isteka roka maslac je siguran za konzumiranje, u zamrzivaču može stajati i devet mjeseci
Jaja
Najbolje ih je iskoristiti unutar tri do pet tjedana nakon isteka roka. Stavite jaje u čašu vode. Ako potone, znači da je dobro za jelo
Čokolada
Jednako je dobra i godinu dana nakon isteka roka, no ako primijetite bjelkasti premaz, radije kupite novu
Jogurt
Može se jesti i dva mjeseca nakon isteka roka trajanja i nema li na njemu vidljivih promjena. Fermentacija osigurava dulje trajanje svježeg mlijeka