Obično pretpostavljamo da su voće i povrće dobri za nas, ali jesu li stvarno? Evo što se točno nalazi u rajčici i kada trebamo ograničiti unos.
Nekada se mislilo da su otrovne za ljude
Nekada se smatralo da je rajčica, biljka noćne sjene, otrovna za ljude, ali danas je općeprihvaćeno da je zapravo vrlo zdrava. Porijeklom Južne Amerike, danas se rajčica jede i uzgaja u cijelom svijetu tijekom cijele godine. Dolazi u različitim oblicima, od malih do velikih, a jede se sirova ili kuhana i često se dodaje salatama, jelima od tjestenine i raznim pićima.
Pune su antioksidansa
Prema stranici Healthline, rajčica je glavni izvor likopena, antioksidansa, koji joj daju ovu lijepu boju. Osim likopena, one sadrže i razne druge biljne spojeve, uključujući beta-karoten, narigenin i klorogensku kiselinu.
Beta-katoten je crveno-narančasti pigment koji biljkama daje boju i pretvara se u vitamin A, što je dobro za zdravu kožu i naš imunološki sustav kada je u malim količinama. Kod velikih količina može postati toksičan.
Rajčice su također pune vitamina poput vitamina C, kalija, folata i vitamina K. Količina vitamina koja se nalazi u rajčici može uvelike varirati između biljaka, ali prosječna rajčica srednje veličine trebala bi iznositi oko 28 posto preporučene dnevne doze vitamina C.
Dobrobiti za zdravlje
Medical News Today objašnjava da dobrobit varira između vrste i veličine rajčice, zbog količine minerala i vitamina u njima – na primjer, cherry rajčice imaju veću količinu beta-karotena u odnosu na običnu rajčicu. Kako su dobar izvor vitamina C, rajčica može pomoći u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala – za koje se zna da uzrokuju rak, piše RTL.
Koliko ih smijemo pojesti dnevno?
Britanska nacionalna zdravstvena služba preporučuje unos jedne srednje rajčice po obroku ili sedam cherry rajčica. Potpuno je sigurno jesti porciju rajčica svaki dan, a kao dodatan bonus one imaju malo kalorija kalorije i visok udio vode.
Naravno, važno je znati da ne treba pretjerivati. Rajčica sadrži jabučnu i limunsku kiselinu, a previše rajčica može stvoriti kiselinu u želucu. Osobe koje imaju problema s refluksom i probavne probleme trebale bi ograničiti unos. Također konzumiranje previše rajčice može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram