Postoji mnogo faktora koji mogu uzrokovati srčani udar, ali na jedan od njih na kojeg donekle možete utjecati je pravilna i uravnotežena prehrana. Loše prehrambene navike mogu dovesti do visokog rizika od moždanog udara. Kako biste živjeli kvalitetnije i zdravije te umanjili tu mogućnost, smanjite unos namirnica s visokim udjelom masti i kolesterola, kao i prerađene, slatke i slane hrane. U dnevnu prehranu uvrstite više voća i povrća bogatih antioksidansima te cjelovite žitarice.
1. Grah i grašak
Dobar su izvor bjelančevina i vlakana koji pomažu kod snižavanja kolesterola i visokog krvnog tlaka koji su česti krivci za moždani udar. Imaju visok udio folne kiseline koja je dobra u zaštiti mozga.
2. Orašasti plodovi i sjemenke
Još jedan odličan izvor folne kiseline su sjemenke i orašasti plodovi. Možete ih koristiti kao dodatak jogurtu i zobenim pahuljicama. Slobodno pospite malo sjemenki i po salati. Bademi, orasi, lanene sjemenke, chia sjemenke, suncokretovo i sezamovo sjeme bogati su zdravim mastima, posebno omega-3 masnim kiselinama.
3. Riba
Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina. Posebno se ovdje ističu losos, tuna, srdele i skuša. Preporučljivo je jesti dvije porcije ribe tjedno po 140 grama.
4. Cjelovite žitarice
Zob, smeđa riža, ječam, proso, kvinoja – samo su neke cjelovite žitarice koje biste trebali uključiti u svoju prehranu ako želite značajno smanjiti rizik od moždanog udara. Dobro je jesti i tjesteninu od cjelovite pšenice. Na temelju brojnih studija, dijeta bogata cjelovitim žitaricama može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 30 do 36 posto. Osim toga, žitarice su dobre i u borbi protiv drugih zdravstvenih stanja poput pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti.
5. Hrana bogata kalijem i magnezijem
Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, a on je jedan od faktora rizika moždanog udara. Iako su banane vrlo popularan izvor kalija, možete ga dobiti i iz špinata, avokada te slatkog krumpira. Vaša se redovita prehrana također treba sastojati od hrane koja sadrži dobre količine magnezija jer upravo ovaj mineral pomaže u sprečavanju pojave ugrušaka u krvi. Magnezija u hrani ima u cjelovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, grahu te u orašastim plodovima, piše Healthy Builderz, prenosi 24sata.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.