Riješen stoljetni misterij! Evo zašto švicarski sir ima rupe

Lifestyle 29. svi 201521:25 > 21:39
youtube/screenshot

Znanstvenici su napokon riješili misterij koji ih je stoljećima intrigirao - zašto švicarski sir ima rupe?

Stare legende kažu da su za njih odgovorni miševi, ali čini se da to nije tako. Znanstvenici kažu da je ‘krivac’ za njih sijeno.

Naime mikroskopski male čestice sijena upadnu u mlijeko i naprave rupe koje se stvore u procesu pretvaranja mlijeka u sir.

Ovo otkriće za sobom je povuklo još jedno saznanje, a to je razlog zbog kojeg su se u ementaleru rupe smanjile pa čak i potpuno nestale u posljednjih 15 godina. Razlog je što je mlijeko postalo čisto.      

Institut Agroscope objavio je da je potpuno automatizirani proces proizvodnje odgovoran za nestanak rupa iz ove vrste sira.

”Problem je nestanak tradicionalnih kanti za mlijeko”, rekao je glasnogovornik instituta Regis Nyffeler, a piše SkyNews.