Ajvar se zasluženo naziva kraljem zimnice i bez njega je teško zamisliti hladne mjesece. Iako njegova priprema zahtijeva puno strpljenja, rezultat je fantastičan. Ako ste ga oduvijek željeli napraviti, ali se niste usudili, ne brinite. Donosimo odličan recept i nekoliko trikova kako će vam uvijek ispasti savršen.
U svakoj kući se od davnina za zimnicu radio ajvar, ukusan namaz od paprike i patlidžana uz kojeg su sva jela imala još bolji okus. Osim što se obično jede s mesom, dodaje se u umake, a jednako je ukusan i namazan na kruh. Iako postoji puno različitih recepata za ajvar, najukusniji i najkremastiji je onaj napravljen na tradicionalan način, od pečenog povrća i bez octa.
Kako se radi ajvar
Kao prvo, za savršen ajvar je potrebno puno strpljenja jer ako brzate, on neće ispasti onakav kakav bi trebao.Uvriježeno je pravilo da se u ajvar stavlja ocat, no ne morate ga staviti jer nije potreban, osim ako baš volite kiselkasti ajvar. Ako u njemu ima octa, veća je mogućnost da će se ukiseliti u slučaju da predugo stoji.
Sastojci za otprilike 10 manjih teglica:
- 5 kg rog paprike
- 1 i pol kila patlidžana
- glavica češnjaka
- 2 žlice soli
- jedan ljuti feferon (po želji)
- pola litre ulja
Priprema:
Prije same pripreme ajvara, dobro operite staklenke, obrišite ih i bez poklopaca ih na sat vremena stavite u zagrijanu pećnicu na 100 stupnjeva kako bi se dodatno posušile i sterilizirale.
Patlidžane prerežite na pola po dužini te ih ispecite u pećnici. Paprike cijele ispecite u pećnici te ih ne zaboravite okrenuti da se ravnomjerno ispeku s obje strane. Dok su još vruće, pokrijte ih kuhinjskom krpom jer će se tako lakše guliti te pustite da se ohlade.
Kad su se paprike i patlidžani ohladili, ogulite ih, očistite od sjemenki i sameljite na mašinu za mljevenje. U duboki lonac stavite pola litre ulja te mu dodajte samljeveno povrće, naribanu glavicu češnjaka i sitno nasjeckanu ljutu papričicu ako želite malo ljući ajvar. Posolite ga i dinstajte oko sat, sat i pol, dok ne postane kremast, konstantno ga miješajući te pazeći da se smjesa ne prima za dno lonca.
Kako ćete znati da je ajvar gotov? Stavite malu količinu ajvara na tanjurić i pustite da se ohladi. Ako se na vrhu napravila korica, ajvar je gotov. Napunite staklenke i vratite ih (bez poklopaca) u još toplu, ali ugašenu pećnicu i pustite ih preko noći kako bi se na vrhu ajvara napravila korica. Sutradan na vrh svake staklenke dodajte žlicu ulja (da blokirate kisik kako bi ajvar duže trajao) i zatvorite ih poklopcima.
Ne zaboravite, svaki put kada otvorite staklenku, promiješajte ajvar kako bi se sjedinio s uljem i onda slobodno uživajte u okusu vašeg ajvara!
Trikovi za odličan ajvar baš svaki put
Sada kada znate kako se radi ajvar, neće biti na odmet zapamtiti nekoliko savjeta uz koje će vam svaki put ispasti odličan:
- birajte što kvalitetnije i što mesnatije rog paprike i patlidžane
- temeljito ih ogulite i očistite jer kožice i sjemenke nisu dobrodošle
- pečeno povrće nipošto nemojte ispirati u vodi
- ajvar ne radite ako nemate vremena jer je tajna kremoznosti u njegovom dugom kuhanju
- ajvar čuvajte na tamnom i hladnom mjestu (u hladnjaku tek nakon otvaranja)
Eto, to je to. Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.