Naelektrizirana kosa: Donosimo 6 super trikova kako riješiti ovaj problem

Lifestyle 14. lis 202014:33 > 14:41
Pixabay

Često vam se događa da vam je kosa naelektrizirana? Bilo da ste odjenuli vunenu vestu pa su vam se doslovno digle dlake na glavi ili ste jednostavno skinuli kapu.

Naelektrizirana kosa nastaje kada dolazi do doticaja i trljanja jednog predmeta s drugim, kao što je u slučaju veste ili kape s kosom. Ovo se dodatno pogoršava kada je vani suho i hladno. Iako do elektriciteta u kosi dolazi vrlo jednostavno, jednako tako je i vrlo jednostavno riješiti ovaj problem uz nekoliko trikova.

Zašto dolazi do naelektrizirane kose?

Kosa je načinjena od atoma koji su pak načinjeni od protona, neutrona i elektrona. Protoni su pozitivno nabijeni, elektroni su negativno nabijeni i neutroni su neutralni, odnosno nemaju naboj. Kada neki predmet dođe u doticaj s kosom, on gubi elektrone koji se onda prenose na kosu.

Predmet je negativno nabijen te prenosi svoje elektrone na kosu koja inače također sadrži negativne elektrone, ali sada, zbog prijenosa elektrona, postaje pozitivno nabijena.

Postoje mnogi šamponi koji rješavaju ovaj problem jer su napravljeni tako da u sebi imaju pozitivne atome koji onda neutraliziraju negativne atome u kosi i tako ne dolazi do dizanja kose. Osim toga, sami možete doma poduzeti par stvari kako bi vam kosa uvijek stajala na mjestu.

Kako možete riješiti ovaj problem? Postoji nekoliko stvari koje mogu pomoći.

1. Regenerator u spreju

Kako biste zadržali vlažnost kose i time smanjili mogućnost elektriziranja, koristite regenerator koji se ne ispire, već ostaje u kosi. Najbolji regeneratori su oni koji sadrže ulja ili maslace koji će održati vašu kosu vlažnom.

Također, može vam pomoći i povremena maska napravljena od ulja, kao što je kokosovo ulje, ulje avokada ili slično prirodno ulje. Jednom tjedno stavite kokosovo ili neko drugo ulje na kosu, pričekajte pola sata te nakon toga normalno operite kosu. Ovo će vratiti kosi vlažnost, ali će i obnoviti kosu i vratiti joj sjaj i mekoću.

2. Hidratantna krema za lice

Osim što će vam kosa biti mekša, ovime ćete podmazati kosu, ali joj i dodati pozitivan naboj te smanjiti elektricitet. Jednostavno malo kreme razmažite po rukama, a potom je nanesite na kosu. Ipak, izbjegavajte stavljanje kreme na samo tjeme, kako biste spriječili masnu kosu.

Osim toga, hidratantna krema na kosi može spasiti vrhove kose, ali i pomaže kod smanjenja njenog pucanja.

3. Voda

Još jedan način kako neutralizirati naboje je da jednostavno namočite prste u vodi i prođete kroz dio kose koji je naelektriziran. Vodu možete i staviti u bocu s raspršivačem te je onda nanijeti na kosu.

4. Sušilo za kosu

Iako je najbolje kosu sušiti prirodnim putem, zimi to i nije toliko moguće, pogotovo ako imate dugu i gustu kosu. Ionsko sušilo za kosu je odlično rješenje jer emitira negativne ione kako bi razbili pozitivno nabijene molekule vode na manje komade te time smanjili elektricitet.

Ovime ponovno dolazi do neutralizacije, a kosa se brže suši, ali se i smanjuje šteta koja nastaje sušenjem prevrućim zrakom.

5. Pravilna četka

Na tržištu postoji mnogo različitih četki i češljeva i nekada je teško odabrati pravu za kosu. U ovom slučaju najbolje su metalne četke. Plastične četke će napraviti samo još više elektriciteta, dok kod metalnih elektricitet prvo ide u metalni dio, a tek onda u kosu, a samim time onda i kosa ima manje statičnog elektriciteta.

Dobar odabir je i drvena četka ili ona s prirodnim zupcima.

6. Materijali

Možda nikada ne biste pomislili, ali veliku ulogu imaju i materijali koje nosite. Točnije materijali kapa, šalova ili pak džempera. Za kape je idealno da imaju svilenu ili satensku postavu, dok što se odjeće i šalova tiče, najbolje je da su pamučni.

Ako se pridržavate svih ovih savjeta, ili barem jednog od njih, naelektrizirana kosa više ne bi trebala biti vaš problem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.