Redovno konzumiranje ljute hrane povezano je s dugovječnosti kao i s manjim izgledima oboljenja od raka, bolesti srčanih i dišnih puteva, prema istraživanju objavljenom u utorak.
“Naše je istraživanje pokazalo da ljudi koji redovito jedu ljutu hranu osim što produljuju svoj životni vijek imaju i manje izglede oboljenja od smrtonosnih bolesti“, ističe skupina naučnika u članku koji je objavio britanski časopis British Medical Journal (BMJ).
Nakon višegodišnjeg praćenja navika pola milijuna Kineza, istraživanje pokazuje da oni koji gotovo svakodnevno konzumiraju ljutu hranu imaju 14 posto manje izgleda oboljeti od smrtonosnih bolesti u odnosu na osobe koje takvu hranu konzumiraju rjeđe od jednom sedmično.
Isto vrijedi za žene i muškarce, a posebno se odnosi na one koji jedu ljutu hranu i ne piju alkohol.
“Ti rezultati potvrđuju dosadašnja istraživanja o mogućem zaštitnom utjecaju začinjene hrane na ljudsko zdravlje“, navela je međunarodna ekipa koju su vodili znanstvenici Kineske akademije medicinskih znanosti, koja potpisuje članak.
Glavni sastojak ljute papričice, najkorištenijeg začina u Kini je kapsaicin, aktivna tvar koja ima antioksidantno i protupalno djelovanje, a djeluje i protiv pretilosti i pojave raka.