Namirnice u firžideru mogu puno duže trajati nego što mislite. Ipak, ta slanina koju čuvate u frižideru ne može trajati vječno.
Za početak, budite sigurni da je vaš frižider namješten na temperaturu od 4,4 Celzijeva stupnja ili manje.
Ako namirnica na etiketi ima vremensku oznaku “prodati do”, konzumirajte hranu prema tome. Namirnicu s tom oznakom vjerojatno možete sigurno koristiti još kratko vrijeme nakon isteka tog roka.
Evo koliko određene namirnice mogu trajati nakon otvaranja:
Alkohol
Pivo: jedan dan ako je propisno zatvoreno nakon otvaranja
Šampanjac: 3 do 5 dana
Vino: 3 do 5 dana
Začini
Umak za roštilj: četiri mjeseca
Humus: jedan tjedan
Kečap: šest mjeseci
Javorov sirup: neodređeno
Majoneza: 2 do 3 mjeseca nakon oznake “prodati do”
Senf: jedna godina
Mliječni proizvodi
Jaja: tri do pet tjedana
Mlijeko: jedan tjedan nakon isteka oznake “prodati do”
Parmezan: tri mjeseca nakon isteka oznake “prodati do”
Jogurt: sedam do deset dana nakon isteka oznake “rodati do”
Sirevi: tjedan do dva
Voće i povrće
Jabuke: tri do četiri tjedna
Avokado: dva do tri dana
Borovnice: tjedan do dva
Brokula: tri do pet dana
Mrkva: dva do tri tjedna
Celer: tjedan do dva
Grožđe: pet do sedam dana
Salata: tri do pet dana
Sok od naranče: sedam do deset dana
Breske: tri do pet dana
Maline i jagode: dva do tri dana
Mesni proizvodi
Slanina: tjedan dana
Govedina, janjetina, svinjetina, teletina: tri do pet dana
Pečena govedina i puretina: tri do četiri dana
Sirova govedina i poretina: dan do dva
Kuhana perad: tri do četiri dana
Sirova perad: dan do dva
Morski plodovi:
Kuhani losos, škampi i tuna: tri do četiri dana
Sirovi losos, škampi i tuna: dan do dva