Znanstvenici vjeruju da je alergija na kikiriki povezana s kemijskom reakcijom koja se javlja pri pečenju ove grickalice.
Kikiriki je podjednako popularan u Istočnoj Aziji koliko i u Sjevernoj Americi ili Europi, ali su alergijske reakcije na ovu grickalicu daleko rijeđe na najvećem kontinentu. Znanstvenici vjeruju da su pronašli odgovor na pitanje zašto je to tako.
Istraživači su sproveli eksperiment tijekom kojeg su miševima ubrizgavali proteine iz pečenog i proteine iz sirovog kikirikija. Rezultati su pokazali da pečeni kikiriki izaziva daleko jaču reakciju u tijelu, prenosi “Newser” pozivajući se na pisanje “Los Angeles Timesa”.
Upravo tu leži odgovor na pitanje zašto su alergije na kikiriki daleko rijeđe u Istočnoj Aziji jer se tamo ova grickalica češće konzumira kuhana, pržena ili sirova, a vrlo rijetko pečena. Iako je rasprostranjenost alergija na hranu u Aziji gotovo ista kao na Zapadu, kikiriki predstavlja značajan izuzetak.
Znanstvenici objašnjavaju da je reakcija povezana s kemijskom reakcijom koju izaziva visoka temperatura prilikom pečenja kikirikija, prenosi BBC.
Vođa istraživačkog tima kaže da je, koliko mu je poznato, ovo prvi put da je detektiran potencijalni uzrok alergije na kikiriki. On ipak dodaje da je istraživanje u ranoj fazi i da je još preuranjeno govoriti o tome treba li izbjegavati pečeni kikiriki u prehrani.