Francuska biokemičarka Jessie Inchauspe i nagrađivana nutricionistica Lovneet Batra otkrivaju redoslijed uzimanja hrane tijekom obroka uz pomoć kojeg možete kontrolirati razinu šećera u krvi, ali i želju za slatkim ili grickalicama nakon obroka.
Pravilno kombiniranje namirnica, koje podrazumijeva dovoljan unos povrća, proteina i zdravih masnoća, ponekad može biti dovoljno stresno samo po sebi, pogotovo kada ste početnik u svijetu uravnotežene prehrane. No, nutricionisti i biokemičari sada dodaju još jednu važnu karakteristiku – redoslijed uzimanja hrane s tanjura.
Iako smo bili uvjereni da je prije svega važno da polovicu tanjura zauzima povrće, jednu četvrtinu proteini, a ostatak ugljikohidrati, sada znamo kojim redom ih trebamo jesti, prenosi zadovoljna.rs.
Stručnjaci iz ovog područja tvrde da ako pazimo na takav redoslijed obroka, možemo uvelike smanjiti nepotrebno grickanje nakon jela, preobilne slastice ili čak utjecati na simptome policističnih jajnika.
Važan faktor je i tvrdnja da redoslijed namirnica utječe na razinu šećera u krvi, odnosno da ono što pojedete prije nečega drugog može značajno povećati razinu šećera u krvi u odnosu na preporučeni redoslijed.
Francuska biokemičarka i jedna od najčitanijih autorica časopisa New York Times, Jessie Inchauspe, iznosi sljedeći plan: “Prvo povrće, zatim proteini i masti, a na kraju ugljikohidrati i šećeri”, kaže ona.
“Glavni razlog je to što povrće sadrži vlakna i kada vlakna prvi put dospiju u gastrointestinalni sustav, imaju vremena učiniti nešto nevjerojatno, nešto poput transformacije”, objašnjava ona i dodaje: “Vlakna se razvijaju na stijenci crijeva stvarajući zaštitni sloj. Ta mreža ostaje stabilna nekoliko sati i sprječava da se šećeri koje unosimo tijekom obroka prebrzo apsorbiraju“, ističe Inchauspe.
Potvrdila je to i nagrađivana nutricionistica Lovneet Batra koja je ispod videa na svom Instagram profilu napisala:
“Jeste li ikada gledali nekoga kako jede određenim redoslijedom – prvo povrće, zatim prijeđite na proteinski dio prije nego što ste uopće dotakli rižu – i pomislili da je to neki bizaran ritual?
Moguće je, ali također je vjerojatno da mjere potrošnju ugljikohidrata, što, prema studiji, pomaže u kontroli šećera u krvi, a zauzvrat vam pomaže u održavanju težine. Dakle, hijerarhija po kojoj se hrana konzumira igra glavnu ulogu u određivanju razine glukoze i inzulina nakon obroka.
Započinjanje obroka povrćem i proteinima, a završavanje ugljikohidratima čini nas sitijima. To je zato što bjelančevine usporavaju otpuštanje šećera iz ugljikohidrata u krvotok, sprječavajući “visoki” šećer, a zatim i pad – i napadaje gladi.
Dakle, promjenom omjera hrane na tanjuru i redoslijeda kojim jedete možete napraviti veliki korak prema svom zdravlju”, objasnila je.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!