Goitrogeni u hrani: Nalaze se u brojnim zdravim namirnicama, ali mogu ometati rad štitnjače

Lifestyle 23. tra 202412:29 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Goitrogeni su kemijski spojevi koji mogu ometati rad štitnjače tako što blokiraju apsorpciju joda i mogu biti opasni kada se konzumiraju u većim količinama. Goitrogeni se nalaze u hrani poput prokulica, kelja, breskvi, jagoda i slično.

Goitrogeni su kemijski spojevi koji ometaju rad štitnjače na način da blokiraju apsorpciju joda i tako štitnjači otežavaju da stvara hormone koji su tijelu potrebni za normalnu funkciju.

Ako se goitrogeni u hrani konzumiraju u većim količinama i često, problemi sa štitnjačom mogu postati ozbiljniji te dovesti do hipotireoze i sličnih poremećaja.

Vrste goitrogena u hrani

Goitrogeni se dijele u tri skupine, a to su:

– goitrini

– tiocijanati

– flavonoidi

Goitrini i tiocijanati nastaju kada se svježa, neprocesuirana hrana oštećuje, odnosno reže ili žvače što može biti slučaj kod voća koje se najčešće jede sirovo.

Flavonoide pak, iako su iznimno korisni za zdravlje drugih organa jer su zapravo antioksidansi, crijevne bakterije pretvaraju u goitrogene pa bi, ako imate poteškoća sa štitnjačom, bilo potrebno pripaziti i na unos namirnica koje obiluju flavonoidima.

Inače, goitrogeni se nalaze u raznoj hrani.

Namirnice koje sadrže goitrogene su: kelj, kupus, brokula, prokulice, kikiriki, kukuruz, jagode, breskve, kruške, batat i namirnice na bazi soje (tofu, edamame i slično).

Kako smanjiti količinu goitrogena u hrani?

Iako mnoge namirnice, osobito one koje su zdrave i prepune drugih nutrijenata koji su nam potrebni, sadrže goitrogene, dobra je vijest da se oni mogu smanjiti pa čak i u potpunosti eliminirati termičkom obradom.

Vrsta termičke obrade čak nije niti važna pa ovi spojevi iz namirnica mogu biti uklonjeni i najjednostavnijim kuhanjem na pari.

Uz termičku obradu, na smanjenje goitrogena u hrani utječe i samo pranje te namakanje namirnica u vodi. Također, koristan način za eliminaciju ovih spojeva je i fermentacija pa, recimo, kiseli kupus za razliku od svježeg, gotovo uopće ne sadrži goitrogene.

S obzirom na to da iz određenih namirnica nije moguće u potpunosti eliminirati goitrogene, osobito jer se neke od njih, poput voća, uglavnom jedu sirove, kroz ostatak prehrane je važno unositi dovoljno joda koji je zaslužan za zdravlje štitnjače i koji će u tijelu napraviti ravnotežu.

Zaključak

Goitrogeni su kemijski spojevi koji ometaju rad štitnjače. Ako se goitrogeni kroz hranu konzumiraju u većim količinama i često, problemi sa štitnjačom mogu postati ozbiljniji te dovesti do bolesti štitnjače.

Goitrogeni se iz hrane vrlo lako mogu eliminirati pranjem, namakanjem, termičkom obradom i fermentacijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!