Kiseljenje kupusa kod kuće: 10 ključnih koraka s kojima ćete dobiti zdravu zimsku namirnicu

Lifestyle 31. lis 202312:33 > 01. stu 2023 07:16
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bliži se zimsko razdoblje, sprema se zimnica, a tako i kreće sezona kiseljenja kupusa. Tradicija kiseljenja kupusa i drugog povrća koristi se već stoljećima, a smatra se kako su počeci ove tehnike nastali u starom Rimu i Grčkoj.

Kupus je od davnina bio važna namirnica bogata brojnim vitaminima te se posebno konzumirao kod bolesti i prehlada. Tijekom posljednjih stoljeća su razvijene nove metode kiseljenja kod kojih se koriste čvrsti spremnici.

Danas se i na našim prostorima često kiseli kupus kako bi i kroz zimu imali sve spremno za pripremu sarmi, variva ili kiselog kupusa s krpicama.

Stoga u nastavku donosimo tradicionalne načine kako se kiseli kupus u glavicama.

Kiseljenje kupusa: 10 ključnih koraka

Za početak je bitno znati što sve trebamo za kiseljenje kupusa. Od sastojaka i materijala će vam biti potrebni kupus, sol, veliki kamen ili boce vode (utezi) te tegla u kojoj ćete kiseliti kupus. Dakako, veličinu tegle odabirete ovisno o tome koliko kupusa mislite kiseliti.

Računica o tome koliko vam je potrebno soli također ovisi o količini kupusa. Nepisano pravilo govori da za 30 kilograma kupusa trebate oko kilogram soli iako neki prilikom kiseljenja kupusa stavljaju i veću količinu.

Sol se kod kiseljenja kupusa koristi jer je ona prirodni konzervans i pomaže u sprječavanju kvarenja. Također pomaže u tome da se vijek trajanja kiselog kupusa produži.

Osim toga, sol potiče osmozu i tako izvlači vodu iz kupusa koja, ako je ima previše, može stvarati loš okus. Sol je također zaslužna za stvaranje hrskavosti kod kiselog kupusa. No, ono najvažnije, sol kod kiseljenja kupusa pomaže u sprječavanju rasta neželjenih mikroorganizama, poput bakterija.

Sastojci potrebni za kiseljenje kupusa

Ovo su glavni sastojci koji su vam potrebni za kiseljenje kupusa kod kuće.

– cca 30 kilograma kupusa

– cca kilogram soli

– velika tegla

– pritiskivač (plastični ili drvene letvice)

– utezi: kamen, boce vode

– voda po potrebi

– alat za čišćenje kupusa

I to je to. Krenimo dalje na korake.

10 ključnih koraka kako kiseliti kupus kod kuće

Ovo su ključni koraci koje morate pažljivo slijediti da dobijete savršen kiseli kupus.

1. Odaberite glavice kupusa koje su čvrste, a nakon toga ih očistite od površinskih listova, posebice onih koji možda imaju neka oštećenja. Na korijenu glavice zarežite križić pa izdubite korijen par centimetara.

2. U udubljene dijelove stavite soli da ih popuni.

3. Na dno bačve stavite soli.

4. Postavljajte glavice kupusa u teglu tako da dobro sjednu i da budu gusto posložene, a u područja u kojima ima prostora možete dodati polovice ili četvrtine preostalih glavica. Po želji možete dodati i listove preostalog kupusa uz glavice. Glavice slažete tako da su šupljine punjene solju okrenute prema gore.

5. Kad ste sve posložili, dodajte još soli preko svog kupusa.

6. Dodajte vode tako da sav kupus bude u vodi. Voda ne mora ići preko kupusa jer računajte na to da će se pritisnuti prema dolje s vremenom pa će uskoro sve glavice biti u slanoj vodi.

7. Na glavice stavite plastični pritiskivač ili drvene letvice koje će pritiskati kupus prema dnu tegle.

8. Na pritiskivač stavite kamen ili boce s vodom koje će ga držati.

9. Za par dana provjerite stanje i po potrebi dodajte još vode.

10. Držati teglu na temperaturi od 18 do 22°C barem tri tjedna da bi dobili ukiseljeni kupus kod kuće.

Neki kod kiseljenja kupusa običavaju micati pjenu koja se skuplja na površini ili prati utege. Uzmite u obzir i da kod vađenja glavica trebate maknuti pritiskivač i uteg, ali ih i vratiti na ostale kada izvadite potrebnu količinu. Ovako ukiseljeni kupus može trajati do proljeća ako ga svakog puta dobro zatvorite.

Osim soli, za kiseljenje kupusa možete dodati i druge začine koji su također konzervansi. Opcije su često klinčić, papar u zrnu, lovor i drugi po vašoj želji – i ukusu.

Dobrobiti kiselog kupusa za zdravlje

Povrće kao dio prehrambene piramide kod čovjeka je vrlo bitno za pravilan rast i razvoj. Ukiseljeno povrće također ima brojne dobrobiti jer se fermentiranjem ne gube sva svojstva i vitamini, štoviše, neka se posebno razvijaju.

Tako je i kod kiseljenja kupusa koji je jako zdrava namirnica koja može pomoći kod tjeranja prehlada u hladnim zimskim danima.

Kiseli kupus sadrži brojne vitamine i minerale poput vitamina C, K i B6. Sadrži i folnu kiselinu, a bogat je i željezom, kalijem i vlaknima. Ovo ga čini odličnom namirnicom za poboljšavanje probave, ali i za rješavanje upalnih stanja u organizmu.

Redovita konzumacija kiselog kupusa može pomoći kod smanjivanja simptoma poput proljeva ili nadutosti. Pokazalo se kako probiotici koji se nalaze u kupusu mogu uvelike poboljšati funkciju cjelokupnog imunološkog sustava. Upravo su zdrava crijeva važna za jačanje obrambenih mehanizama organizma protiv raznih bolesti.

Pixabay / Ilustracija

Istraživanja su pokazala kako kiseljeni kupus ima dobrobiti za zdravlje srca. Redovita konzumacija fermentiranih namirnica može smanjiti rizik od bolesti srca jer snižavaju krvni tlak i loš kolesterol.

Ne treba se niti zanemariti da kiseljeni kupus sadrži brojne antioksidanse koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Ovo znači da omogućuju poboljšanje cjelokupnog imuniteta.

Ne preostaje vam ništa drugo nego kupiti glavice kupusa i sami započeti kiseljenje kupusa kod kuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ