Kopar je začin iz porodice biljaka u koje spadaju lovorov list, peršin i kumin. Podrijetlom je s Mediterana, a s vremenom je popularnost arome kopra poprimila planetarne razmjere. Kopar sadrži poprilične količine željeza, magnezija i kalcija te je vrlo bogat flavonoidima, snažnim antioksidansima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva. Gotovo svi dijelovi kopra su ljekoviti, može se sušiti ili koristiti u svježem obliku.
Sjemenke kopra
Sjemenke kopra su vrlo bogate flavonoidima, sadrže značajnu količinu kalcija i njihovom redovitom upotrebom možete ojačati strukturu kostiju i preventivno djelovati na nastanak osteoporoze.
Zbog svojih antibakterijskih svojstava sjemenke ove biljke sprječavaju rast i razvoj bakterija u organizmu, a njima možete i riješiti problem lošeg zadaha za koji su glavni krivci upravo bakterije.
Vrlo su djelotvorna pomoć u borbi protiv respiratornih upala i bolesti kao što su prehlada, gripa, bronhitis.
Ako imate problema s respiratornim bolestima, pomiješajte sjemenke kopra s medom i uzimajte tri žlice dnevno, piše Krstarica.
Ulje kopra
Osim što obogaćuje okus mnogih jela, ulje kopra štiti organizam od infekcija.
Kad ga konzumiramo zajedno s hranom, ovo ulje može biti od velike koristi za olakšanje simptoma urinarnog trakta, bubrega, genitalija i probave.
Isto tako, ovo ulje se može nanositi izravno na kožu jer potpomaže zacjeljivanje rana i kožnih infekcija, a nekada se koristilo i kao vrlo učinkovito sredstvo protiv ušiju.
Ako ste dojilja i imate problema s produkcijom mlijeka, eterično ulje kopra može biti spas, kao što može djelovati kao prirodni lijek protiv poremećaja pažnje kod djece (ADHD) ako se pomiješa u čaj od kamilice.
Djeluje vrlo umirujuće, kao blagi sedativ i koristi se protiv anksioznosti i depresije.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!