Tradicionalno jelo od mlijeka u našim se krajevima priprema već dug niz godina, a mnogi zapravo niti ne znaju što je pavlaka. Uz sirutku i kajmak postoji i slatka te kisela pavlaka koja se također radi od mlijeka koje je odstajalo.
Pavlaka se vrlo lako može uvrstiti u svakodnevni jelovnik, ali i koristiti za izradu sladoleda, kolača ili izradu umaka.
Kako se radi pavlaka?
Kisela ili slatka pavlaka zapravo je odstajalo mlijeko, točnije, vrsta mliječne kreme koja je odstajala. Mlijeko kada stoji, na površini se počinje skupljati masnoća koja se tada skuplja te od toga nastaje pavlaka. Mlijeko se pri stajanju kiseli djelovanjem bakterija mliječne kiseline, što znači da je i pavlaka koja se skuplja na površini također kisela.
Razlika slatke i kisele pavlake dobiva se ovisno o tome koliko dugo je mlijeko odstajalo, to jest, koliko dugo se kiselilo. Što duže odstoji bit će kiselije, a takva se pavlaka onda može koristiti za izradu slanih jela poput umaka ili kao dodatak siru, kao namaz i slično. Slatka pavlaka je kraće odstajana mliječna krema koja se onda može koristiti za izradu šlaga za torte, kreme za kolače, sladolede i parfe.
Razlika između vrhnja, pavlake i kajmaka
Glavna razlika između vrhnja i pavlake je samo u nazivu i načinu proizvodnje, no zapravo se radi o istom proizvodu koji se razlikuje u kiselosti i masnoći. Pavlaka se inače proizvodi mnogo kiselija od običnog vrhnja te sadrži oko 20% masnoće. Razina masnoća ovisi o mlijeku koje se koristilo za izradu.
Kiselo vrhnje je blagog okusa, ali se također razlikuje slatko i kiselo vrhnje te se jedno može koristiti za izradu šlaga za kolače, a drugo za izradu slanih jela.
Razlika u korištenju riječi vrhnje ili pavlaka također ovisi o tome u kojoj se zemlji nalazite. Tako će se u Hrvatskoj češće koristiti izraz kiselo vrhnje, dok će u Bosni i Hercegovini češći naziv biti pavlaka.
Uz pavlaku i vrhnje se često spominje i kajmak. Razlika pavlake i kajmaka je u tome što se kajmak dobiva odvajanjem masti s prokuhanog i ohlađenog punomasnog mlijeka te je specifičnog okusa i iznimno bogat zasićenim mastima.
Biljna i prava pavlaka
S obzirom na to da mnogi obično vrhnje zovu pavlaka, događa se da prilikom kupnje odaberu biljnu pavlaku od koje je teže napraviti šlag za kolače. Pavlaka je mliječni proizvod i može se dobiti samo od mlijeka. Prilikom kupnje provjerite sastojke te ukoliko nije navedeno mlijeko već biljne masti, ne radi se o mliječnoj pavlaki.
Je li pavlaka zdrava?
Nutritivni sastav pavlake je jedan od razloga zašto bi je bilo dobro uvrstiti u prehranu. Osim masti, sadrži proteine, kalcij, magnezij, fosfor i cink. Pavlaka sadrži vitamine A, E i D te vitamine B kompleksa.
S obzirom na razinu masnoća u pavlaki ne svrstava se u zdravu hranu, no zbog razine probiotika može biti odličan saveznih u zdravlju organizma. Masnoća u vrhnju i pavlaki dolazi iz zasićenih masti koje nisu povoljne za naš kardiovaskularni sistem niti rad srca. Zbog toga bi se pavlaka trebala koristiti u manjim količinama, ali ne i potpuno izbaciti iz prehrane.
Probitioci u pavlaki mogu biti dobra pomoć:
- kod proljeva i raznih rotovirusa, posebice kod djece
- smanjuju probavne probleme i boli, a mogu čak utjecati na smanjenje kancerogenih tvari u probavi jer potiču rast zdravih bakterija
- kod bolesti crijeva ili kolitisa smanjuju simptome
- pomažu kod smanjivanja kolesterola te krvnog tlaka
- potiču zdravlje imuniteta reguliranjem limfocita
- pomažu kod infekcija urinarnog trakta
Osim dobrih posljedica na zdravlje zbog probiotika, mliječna kiselina ima svojstva poboljšavanja zdravlja kože jer potiče regeneraciju i omogućava koži da zadrži prirodnu vlažnost. Uz konzumiranje pavlake, može se koristiti i kao sastojak maske za lice jer će tim putem prirodno ukloniti mrtve stanice kože i očistiti je.
Recepti s pavlakom
Pavlaka ili kiselo vrhnje se u kuhinji može koristiti za izradu slanih ili slatkih jela, a odlična je kao dodatak za umake. Od pavlake će umaci biti sočniji i kremastiji, kao i kreme za kolače. U nastavku donosimo tri jednostavna recepta za jela s pavlakom.
Dizane palačinke s pavlakom
Potrebni sastojci su:
- 2 žlice pavlake
- 4 žlice brašna
- 5 bjelanjaka
- 100 grama maslaca
- 1 šalica vode
- 1 žličica šećera
- šalica mlijeka
- prstohvat soli
Priprema:
Ostavite kvasac da se razvije u toploj vodi. Jednu žlicu brašna pomiješajte sa šećerom pa ostavite na toplom pola sata. Ostatak brašna pomiješajte s pavlakom, a od bjelanjaka napravite snijeg. Dodajte oboje u tijesto i miješajte.
Maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi umiješajte u tijesto pa dodajte smjesu s kvascem. Malo soli stavite u toplo mlijeko i dodajte u tijesto. Dobro miješajte pa od tijesta radite palačinke.
Kokos kolač s pavlakom
Potrebni sastojci za tijesto:
- 30 ml vode
- 25 g kokosa
- 60 g badema u prahu
- 30 g kokosovog ulja
- 120 g brašna
- malo soli
Za kremu su vam potrebni:
- 70 ml pavlake
- 50 g šećera
- jedan vanilin šećer
- malo soli
- 60 g maslaca
- 100 g kokosa
Priprema:
Otopite kokosovo ulje, dodajte sve sastojke za tijesto i dobro promiješajte. Prebacite smjesu u posudu za pečenje u koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite oko 15 minuta na 180°C.
Za kremu pomiješajte sve sastojke osim kokosa i zagrijte ih do ključanja. Kada smjesa proključa dodajte kokos i pomiješajte pa prelijte preko tijesta dok je još toplo. Ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a onda stavite u hladnjak.
Za kraj možete preliti kolač s malo otopljene čokolade i slatke pavlake te ukrasiti kokosom.
Umak od gljiva s kiselom pavlakom
Potrebni sastojci su:
- žlica maslaca
- glavica crvenog luka
- 300 grama gljiva
- žlica brašna
- malo soka od limuna
- 100 ml kisele pavlake
- malo soli, papra i drugih začina po želji
Priprema:
Na maslacu prepržite luk i gljive dok ne poprime tamniju boju i dok ne postanu mekane. Na to dodajte malo brašna i nastavite pržiti. Dodajte juhe ili malo vode kako bi se umak zgusnuo. Dodajte malo soka od limuna i kiselu pavlaku te začine. Miješajte na vatri dok ne postigne željenu gustoću. Poslužite toplo.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare