Ako vaši nalazi pokažu povećanje "lošeg" kolesterola, vaš bi liječnik mogao preporučiti promjene u prehrani kao prvu liniju obrane protiv budućih zdravstvenih problema. Dok tijelo treba kolesterol, previše ga može dovesti do nakupljanja plaka duž stijenki arterija. Na kraju, to s vremenom može povećati rizik od moždanog ili srčanog udara.
Prema anketnom istraživanju iz 2022. objavljenom u Current Developments in Nutrition, više od 11% odraslih u SAD-u u dobi od 20 i više godina imalo je visok kolesterol. Prehrana igra veliku ulogu u našim razinama kolesterola. Hrana s visokim udjelom zasićenih masnoća (ili nezdravih masnoća) može povisiti razinu lošeg kolesterola, dok nam povrće, cjelovite žitarice i voće mogu pomoći u održavanju zdrave razine kolesterola. Kad je riječ konkretno o voću, imamo dobre vijesti za vas ako ste ljubitelj smokava.
Vlakna u smokvama mogu pomoći u snižavanju lošeg kolesterola
Ovo slatko voće sadrži priličnu količinu vlakana. U jednoj sirovoj smokvi srednje veličine, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a izvještava da jedna smokva sadrži 1,45 grama vlakana. Međutim, suhe smokve također sadrže puno više kalorija i šećera nego sirove smokve pa ih je najbolje konzumirati umjereno, piše Health Digest.
Sadržaj topivih vlakana u smokvama može pomoći našem kolesterolu. Prema istraživanju iz 2019. objavljenom u znanstvenom časopisu Nutrients, konzumacija topivih vlakana povezana je sa smanjenjem lošeg ili LDL kolesterola. Razlog tome je što tijelo ne može probaviti topiva vlakna. Umjesto toga, apsorbira kolesterol — čime se smanjuje količina kolesterola koju apsorbira jetra — i zatim se izbacuje iz tijela kao otpad.
Neka istraživanja pokazuju mješovite rezultate u vezi sa smokvama i kolesterolom
S druge strane, neka istraživanja nisu pokazala da je konzumacija smokava učinkovito sredstvo za snižavanje LDL kolesterola. Istraživači iz studije iz 2011. objavljene u Annals of Nutrition & Metabolism ispitivali su hoće li ili ne jedenje suhih smokava proizvesti promjene u koncentraciji lipida kod pacijenata s visokim kolesterolom. U jednoj skupini sudionici su jeli 120 grama suhih smokava svaki dan tijekom pet tjedana uz svoju normalnu svakodnevnu prehranu. Druga skupina ostala je pri svojoj redovnoj prehrani bez dodavanja smokava u nju. Grupe su zatim promijenile uvjete prehrane sljedećih pet tjedana. Nisu primijećeni učinci snižavanja LDL kolesterola u vezi s jedenjem smokava, ali čini se da se ukupna razina kolesterola povećala.
Zaokružena prehrana važna je za snižavanje kolesterola. Iako su istraživanja mješovita, konzumacija smokava potencijalno može poduprijeti ovaj cilj — uz zob, patlidžan, leću, jagode, soju, losos i još mnogo toga.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!